Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ДЗИ край Ген. Тошево мина на „хоум офис“ заради непосилни сметки за ток и карантинирани

Научните работници в Добруджанския земеделски институт вече трета седмица работят от вкъщи. Наложило се е да минат на „хоум офис“ по две причини – скъпият ток и Ковид, научи Про Нюз Добрич. Голяма част от административния персонал е в отпуски, има много карантинирани служители. Институтът на практика е пуст, само служители, които имат неотложни работи, като например изследване в лабораторен комплекс или оранжерия, ходят за по 2-3 часа, за да свършат работа.

„Решихме тази зима да я изкараме така. Имаме работници в отпуск, имаме карантирани от най-различни части на института. Дирекционният съвет реши който може да работи от вкъщи, защото изпитваме сериозни трудности заради огромните сметки за ток. Правим го от една страна за икономия на ток и газ, от друга страна във връзка с епидемичната обстановка, за да не поемаме рискове от заразяване и затваряне на целия институт“, каза за Про Нюз Добрич директорът на Института доц. Илия Илиев.

В сградите на ДЗИ се поддържа минимална приемлива температура. Последната сметка за електроенергия е била над 95 000 лева - три пъти повече отпреди една година.

„Прекалено много ни идват разходите. Трябва да пазим финансов ресурс, защото идва пролетта, започваме да торим, а торовете и продуктите за растителна защита са изключително скъпи и колкото и да беше успешна годината, няма как да оцелеем до нова реколта, ако не правим икономии“, коментира проф. Иван Киряков, селекционер в ДЗИ.

Общо щатните служители в ДЗИ са малко над 200, научните работници са около 20. 

Институтът има обявена обществена поръчка за доставка на торове, но не се знае дали ще се сключат договори, защото пределна цена в поръчката е доста по-ниска от пазарната в момента, която за някои торове надхвърля 2000 лева.

c