Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

ОИК Каварна отстрани общинския съветник Красимир Кръстев заради отсъствия

С решение от тази вечер Общинската избирателна комисия в Каварна реши да бъдат прекратени пълномощията на Красимир Атанасов Кръстев, избран за общински съветник в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 27 октомври 2019 г.

ОИК Каварна за втори път гласува такова предложение. През ноември миналата година то бе за пет отсъствия от заседания на Общинския съвет. Тогава с 6 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“ комисията отхвърли предложението.

Решението от днес, 1 февруари 2022 г., е във връзка с получен в ОИК сигнал от 21 януари тази година, съдържащ информация за това, че съветникът Красимир Кръстев не е участвал в седем заседания на Общинския съвет, без предварително писмено уведомление за това.

Във възражението, което е направил пред Комисията общинският съветник посочва, че според протоколите на Общинския съвет на сесиите на 26 февруари, 29 април и 10 май и 30 декември 2021 г. или не е имало отсъстващи съветници или той не е бил сред  тях. На сесиите на 17 юни и 29 юни 2021 г. бил закъснял, а на 21 септември 2021 г. не е  присъствал на заседание, защото бил в чужбина, а председателя на общински съвет бил наясно с това. Според изисканите от Комисията копия от присъствените листи от посочените заседания се е установило, че на сесиите на 26 февруари, 29 април, 10 май, 17 юни и 30 декември Кръстев се е подписал само в началото на сесията, а на 29 юни и  21 септември не е полагал подписи на присъствения лист.

Комисията счита, че именно присъствения лист удостоверява участието на съветник в заседанието, както изрично е посочено и в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Общинската избирателна комисия е гласувала с 8 гласа „за“ и 3 гласа „против“ за прекратяване на пълномощията на Красимир Атанасов Кръстев като общински съветник и анулира издаденото му удостоверение.

ОИК обявява за избран за общински съветник следващия в листата Маруся Петрова Георгиева от квотата на ПП НФСБ.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му пред Административен съд  Добрич.

c