Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич се извини на майките за заповедта за предучилищните групи

„Човешко е да се допускат грешки и пропуски. Ако сме пропуснали нещо – в случая да се допитаме много предварително до вас – извинете ме! Достатъчно много време има, в което да се случат тези неща, не е проблем. Но нас винаги ни е водило доброто на цялата образователна система в града. Политиката, която последните години налагаме, е на първо място да стоят децата и тяхното образование, спокойствие и среда най-вече”. Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов на среща с майки от Добрич, които са недоволни от решението му от следващата учебна година предучилищното образование да се осъществява само в детските градини.

Както Про Нюз Добрич писа издадената от Йорданов заповед предизвика остро недоволство сред родители, последва събирането на подписи, подготвена е и жалба.

„Аз, както и всички други майки, които сме тук, сме засегнати доста от Вашето решение”, каза в началото една от присъстващите - Детето ми е на 5 години и половина и съм го записала на предучилищна в училище с ясната представа, че там ще бъде две години, както имаме право по закон. Но след Вашето решение аз трябва да го върна в детска градина. Което за мен е изключително голям проблем”. Жената разказа, че го е отписала от детската градина, защото в групата са били 26 деца с една госпожа. По думите й при толкова много деца няма как да се обърне внимание на всяко едно от тях. Тя сподели и други проблеми, с които са се сблъскали – не се дава вода на децата, за да не ходят по нужда, отварят се прозорците, за да се проветрява, но децата са по бельо и на следващия ден са болни. „Така групата става по-малка, умишлено”, категорична бе майката. Тя предложи, ако има възможност, камери да има и в детските градини.

Посочи, че след всичките тези случки детето й трябва да се върне в детската градина, което за него е кошмарно. Сподели, че е много разтревожена за неговото психическо развитие. Обясни, че ще върне сина си в детската градина, а след една година отново трябва да отиде в училище. Жената посочи, че това би било много травмиращо – както за нейното дете, така и за децата на останалите родители, които имат същия казус.

„Най-лесно е нещо, което е градено с десетилетия, да бъде така лесно заличено с лека ръка”, изрази мнение друга майка. Тя предположи, че решението е взето от човек, който никога не е влизал в детска градина и не е работил с толкова малки деца. Предложи, който го е взел, да влезе в градина само за 10 минути, когато децата играят в свободен режим, и да види какъв е шумът и как учителките работят в такава ситуация. Майката посочи, че е завършила точно такова педагогическо образование в Софийския университет с отличен и бе категорична, че подготовката в училище е много по-различна от тази в детската градина. Заяви, че учителките, които работят сега в подготвителните групи в училищата, не искат да отидат в детските градини.

Присъстващите родители изразиха мнение, че предучилищната е  приобщаване към училището за самото дете и е по-добре да стане в училище, защото там атмосферата, средата са по-различни. Те заявиха, че с взетото решение се ограничава правото им на избор. По думите им схемата от детска градина в училище, после пак в детска градина  и после пак в училище е травмираща и ужасна за едно дете. Родителите попитаха защо е решено да се направи допитване до тях след като се е вдигнал шум.

Кметът Йорданов сподели, че решението е взето след като повече от година е обсъждано, дебатирано. Обясни, че намерението им е същите учители, които сега са в подготвителните групи в училищата, да отидат в детските градини. По думите му те имат това желание и сега чува, че не е така. Посочи, че детските градини в Добрич са достигнали нивото на обезпечение откъм база и вече имат възможности да поемат предучилищното образование. По думите му е направена детайлна справка и тя показала, че в  много градове предучилищното образование се извършва вече в детските градини.

Заместник кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева сподели, че около 560 деца завършват тази година в детските градини четвърта група. „И да кажем, че 560 деца, които ще постъпят в първи клас, са недобре подготвени, а са подготвени само тези 86, които са в училище, мисля, че е обидно за всички”, посочи тя. По повод недоволството на майки, че в групите има много деца зам.-кметът каза, че има възможност да се разкрият нови групи, но не и в градините в централната градска част. „Нашата борба е да не се закрива нито една ясла, градина или училище”, посочи д-р Баева.

Зам.-кметът сподели, че не разбира защо родителите смятат, че средата в училище е по-добра. „Това са деца. В училище дворът е за ученици – с физкултурни игрища с бетонна настилка. Там е шумно, защото има големи ученици”, каза тя. Обясни, че в детската градина има пространство, в което всяко дете да играе. Попита кое точно травмира децата.

Присъстващи майки попитаха кмета Йорданов защо неговите деца са били на предучилищна в подготвителна група в СУ „П. Р. Славейков”. Посочиха, че личният пример също е важен. Градоночалникът сподели, че са имали много спорове преди да вземат решението. Една от причините да изберат децата му да посещават подготвителна група в училище е, че са ходели на извънкласни дейности в следобедите и тогава не е имало възможност да бъдат на детска градина половин ден. От друга страна е бил важен учителят, който ще им преподава, е не дали ще са на предучилищна в детска градина или в училище. Кметът посочи, че независимо къде неговите деца са посещавали предучилищна, работата вкъщи ги е подготвила за първи клас.

Йорданов сподели, че преди седмица е бил в ОУ „Стефан Караджа” за откриването на STEM-кабинет. Каза, че е бил много учуден когато е отворил една от вратите и е видял креватчетата на децата от подготвителната група. Майките, децата на някои от които посещават това училище, заявиха, че за тях това не е притеснително. Нито факта, че децата им се срещат с такива в пети, шести клас.

Присъстваща на срещата жена разказа, че синът й е на 6 години в подготвителна група в ОУ „Стефан Караджа”, има изоставяне в развитието. Сподели, че го е изместила, защото имало проблеми в детската градина – неговите връстници израствали, той изоставал. В момента се чувствал прекрасно. „Искам да изкажа благодарност на всички, които работят в това училище – каза майката. – Защото те са невероятни. Познавам много деца, които са неискани от други училища, в СУ „Стефан Караджа” ги приемат. И не само ги приемат, опитват се да ги накарат да се адаптират, да се чувстват нормално. И възпитават другите деца, които нямат проблеми, да се отнасят добре с тях. Лично аз не искам да местя сина си в детска градина”.

Йордан Йорданов сподели, че може да се направи  допитване до хората, които са заинтересовани. Председател на 9-членната комисията ще е секретарят на Общината, ще има още двама служители на общинската администрация, които могат и имат правото да обработват лични данни, останалите ще са родители.

Майки изразиха несъгласието си да имат право да гласуват всички граждани, защото по-голяма част от тях не са заинтересовани. „Не може хора на 60 години да решават за моето дете”, категорична бе една от присъстващите. Предложен бе вариантът по системата ГРОН да се установят родителите на децата на 5 и 6 години, да им се изпратят писма, за да гласуват. Майка изрази несъгласието си, тъй като детето й е на 4 години, което означава, че тя няма да може да даде своя вот.

c