Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Заповед за премахване на предучилищната от училищата в Добрич „взриви“ родителите

Тръгва подписка срещу заповедта на кмета, сигнал е подаден и до Омбудсмана на България

Заповед на кмета Йордан Йорданов, касаеща обучението на децата от предучилищна възраст в Добрич, разбуни духовете. Недоволни родители подготвят жалба до Общината и Омбудсмана на Република България, вече вървят подписки в няколко училища.

Заповедта е издадена вчера – 26 януари. Според нея задължителното предучилищно образование на територията на община град Добрич ще се осъществява само от детските градини от учебната 2022/ 2023 година. Контрол по изпълнението на заповедта се възлага на д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности”.

„Дъщеря ми е родена през 2016 година. Пуснала съм я на детска градина на 2 години и половина, защото е родена в началото на годината. Реално тя в момента е на 6 години и е четвърта група. Т. е. трябва да повтаря още една година в детската градина, за да се изравни с набора си”, сподели за Про Нюз добрич една от недоволните майки – Златина Колева. Тя посочи, че проблемът не е само при тях, в детската градина, коsто посещава дъщеря й, има още седем деца. Колева обясни: „С тази заповед те ме задължават да оставя детето си в детската градина. И не само това – да го дам в другата група, с други госпожи, с други деца. Още в първите работни дни на годината – 4, 5 януари, отидохме с други  майки, записахме си децата в предучилищните групи за следващата учебна година и ни увериха, че има места и бяхме спокойни”.

Добричлийката разказа, че днес са започнали да им звънят госпожите, за да ги уведомяват, че в училищата няма да има предучилищна, защото има издадена заповед на кмета. По думите й децата им ще бъдат обречени да бъдат в детските градини. Колева смята, че след като дъщеря й е изкарала четвърта група няма какво повече да научи в детската градина. Жената разказа, че миналата година са я попитали дали не иска дъщеря й да повтаря трета група. „Пак ще има повтаряне. За това реших, че е по-добре да я дам на предучилищна в училище, така по-бързо ще се адаптира към училищната среда”, обясни майката.

Недоволните родители подготвят колективна жалба, която ще бъде подкрепена с подписки. Такива вече вървят в в СУ „Свети Климент Охридски”, СУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Стефан Караджа”, каза Златина Колева. Жалбата ще бъде изпратена до кмета на Добрич Йордан Йорданов, заместника му д-р Емелия Баева и проф. Диана Ковачева – Омбудсман на Република България. В нея недоволните искат отмяна на заповедта на кмета за закриване на предучилищното образование извън детските градини. Посочват, че в началото на годината много родители са записали децата си в предучилищни групи в различни училища, като по никакъв начин не са били информирани, че предстои закриване.

„Изключително некоректно от Ваша страна е да ни поставяте пред свършен факт! – пише в жалбата. – Също така е изключително некоректно и напълно безсмислено да връщате децата ни в детските градини и да ги карате да повтарят четвърта група с други деца и други преподаватели. Децата ще бъдат изключително травмирани, неспокойни и адски разочаровани, тъй като те ще бъдат излъгани”. Родителите желаят лична среща, като предлагат предвид усложнената епидемични обстановка това да стане на открито.

Златина Колева сподели, че е разговаряла по телефона с представител на Омбудсмана, който отговаря за образованието. „Тяхното мнение е, че е абсурдно това закриване”, допълни добричлийката.

Про Нюз Добрич се обърна към Община Добрич с въпроса: „Какви са мотивите кметът Йордан Йорданов да издаде заповед, според която задължителното предучилищно образование на територията на община град Добрич ще се осъществява само в детските градини от учебната 2022/ 2023 година?” При получаване на отговор ще го публикуваме.

c