Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Дарители от Добрич сътвориха чудо за старица – за първи път от 15 г. има светлина

Благодарение на жеста на "Милостиво сърце" тази вечер баба Иванка ще бъде на светло и няма да вечеря вече с фенерчето на запалката си

Поредно добро дело сътвори фондация „Милостиво сърце“ в Добрич – да внесе светлина в един малък и доскоро тъмен дом. Този на 74-годишната баба Иванка от село Стефан Караджа. Самотна жена, която преживява само с мизерната си социална пенсия.

Преди седмица председателят на фондацията Александър Иванов видял пост на група доброволци, които от години полагат грижи за възрастната жена.

„Тя няма деца. Единствените ѝ роднини са нейни племенници, които преди повече от 15 години, чрез измама вземат всичкото ѝ имущество. Преди 8 години ѝ съдействахме за изваждането на лична карта и записахме на социалния патронаж. Живее в метална барака без ток“, разказва Павлина Петрова. Тя и нейни приятели от няколко години се грижат за баба Иванка, която е самотно живееща жена. Те осигурили печка, дрехи храна и дърва.

От поста на Петрова става ясно, че възрастната жена от 15 години живее без ток, тъй като партидата била на името на неин племенник, който спрял тока. Освен това домът й няма и вода. Нито тоалетна.

Преди пет години Павлина осигурила отоплителна печка, бурии, топли завивки, акумулатор, за да има поне вечер една крушка. „Домашният социален патронаж идва в селото в определен час и много често тя го изпуска. През почивните и празничните дни също няма храна“, разказва жената.

Преди 4 години баба Иванка толкова била измръзнала една вечер, че се наложило спешно да бъде откарана в болница.

„Днес тя ме посрещна с голямата си усмивка. Зарадва се на топлата храна и малкото внимание. Сподели ми, че печката, която бях занесла, вече не може да се използва“, разказва Павлина. На призива й се отзовават различни дарители. Сред тях и Александър и фондация „Милостиво сърце“. Днес те са монтирали малка соларна система на покрива на фургона, който е единствения дом на възрастната жена. Благодарение на това, тази вечер баба Иванка ще бъде на светло и няма да вечеря вече с фенерчето на запалката си, сподели Александър.

Други дарители са осигурили печка, дрехи храна и дърва. „Вече има всичко, без баня и тоалетна. Как се оправя, само тя си знае“, казва председателят на „Милостиво сърце“. И обещава скоро да занесе на баба Иванка и радио, за да слуша времето и новините.

c