Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Земеделците в област Добрич се надяват да няма измръзнали посеви, въпреки ниските температури

Земеделците в област Добрич се надяват да няма измръзнали посеви въпреки притеснително ниските температури последните дни. „В момента няма как да се разбере дали има измръзнали пшеници и рапици, докато времето не се отпусне малко. Факт е, че имаше температури от минус 9 градуса, което е неприятно. Хубавото беше, че имаше много лека снежна покривка. Хубавото е също така, че няма рязко затопляне и няма резки температурни амплитуди, което допълнително би стресирало пшеницата“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според прогнозите през месец февруари ще има ниски температури, но ще има и превалявания, макар и слаби, което общо-взето е успокоително за бранша, посочи тя.

Жекова припомни, че миналата година пшениците замръзнаха през март, когато мина едно голямо застудяване и тогава посевите масово бяха пожълтели. Земеделците ще трябва да изчакат да минат февруари и март и тогава ще има ясна картина какво се случва с есенниците.

Състоянието на посевните култури в големи части на Европа е останало добро в периода от началото на декември до средата на януари, отчитат в своя първи бюлетин за годината експертите на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS), пише NIVABG. За периода на преглед са били наблюдавани малко по-високи от средните за сезона температури, както и по-обилни валежи на места, които са оказали благотворно влияние върху развитието на посевите които са наваксали изоставането в развитието си.

Използваните от експертите компютърни симулации показват, че до момента не се наблюдава измръзване на посеви от есенните култури. Въпреки това те изразяват загрижеността си по отношение устойчивостта на измръзване на културите особено в региона на Черноморието. Натрупването на толеранс спрямо измръзване там остава ниска поради меките климатични условия. Отбелязва се че валежите в региона са били предимно от дъжд и сняг, който се е стопил, а поради ограничената снежна покривка при евентуално застудяване има реална опасност от измръзвания на културите при условие че са засети по-късно.

 Снимка: Български фермер

c