Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прогноза: Хотелите в област Добрич масово ще вдигнат цените си за новия сезон

Хотелите масово ще вдигнат цените на нощувките и пакетите, които предлагат. Хотелиерите са притиснати от ситуацията с пандемията, шоковото поскъпване на тока и газа, инфлацията. Това няма как да се компенсира, освен с вдигане на цените, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„В нашия регион хотелите край морето отдавна са затворени с много малко изключения. Прогнозата е, че те ще отворят за новия сезон, но цените ще бъдат по-високи. Ранни записвания няма, защото за бранша няма предсказуемост – не е ясно какви ще бъдат мерките на здравните власти заради Ковид, ще има ли още вълни на пандемията, какви ще бъдат цените на консумативите. Нищо не може да се предвиди, ние не може да си направим програма и не можем да сме сигурни какво ще се случи“, каза Димитров.

По думите му цените за ранни записвания в съседните държави са скочили. Например в Турция  един едноседмичен престой ще бъде един път и половина по-скъп, отколкото досега. Това е знака, че и в България цените ще се вдигнат, но още не може да се прогнозира с колко.

Според Димитров в Добрич хотелите работят с 15 до 30% от капацитета си.

„Клиенти сега са най-вече с хора в командировки. Там имаме фиксирани суми за командировки, които няма как да се надскочат. Даже колеги са ми казвали, че на практика доплащат, за да могат тези хора да бъдат техни гости. Пълняемостта в момента е много малко. Колегите работят с по няколко стаи, защото токът е супер скъп и няма как да си позволят да отопляват целия хотел“, добави браншовикът.

В Балчик в момента има два-три хотела, които работят на минимум капацитет.

Над 60% от заведенията в Добрич в момента са затворени, каза още Димитров. Някои работят с доставки по домовете, други – за организирани мероприятия. „Всеки си търси някаква форма, за да оцелее. При нас по принцип януари и февруари не са силни месеци, персоналът ползва отпуски, правят се ремонти. Основно обаче заведенията са затворили не заради това, че периодът е такъв, а защото сметките за ток и консумативи са страшно големи. Има такива колеги, които са плащали по  3-4 хиляди лева, а сега плащат 25 хил. лв.“, посочи Димитров. 

c