Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Росица Рикова от Тервел е „Момичето с изгревите“, заснела 380 изгрева на слънцето

Родената и израснала в Тервел Росица Рикова е „Момичето с изгревите“. Така се нарича нейният личен блог във фейсбук, където тя е публикувала снимки на всички изгреви на слънцето от 1 януари 2021 година до сега. Рано всяка сутрин тя излиза навън, за да запечата с фотоапарата си раждането на новия ден – с цялата феерия от цветове и светлини. Това е преживяване за сетивата, но и духовно, защото за нея с изгрева на слънцето се ражда нова надежда.  

37-годишната Росица е родена в Тервел и е живяла в добруджанския град до завършване на средното си образование в СУ „Йордан Йовков“. След това учи в Икономическия университет във Варна и оттогава живее в морската столица. Прекарала е известно време в САЩ на студентски бригади, а от 2007 година до сега работи Ветроенергиен парк „Св. Никола“ край Каварна.

„Аз съм човек, който много обича да пътува, да открива нови неща и колкото по-далеч - толкова по-добре. Паралелно с пътуванията се появи и интересът ми към фотографията. През 2017 година завърших първия си курс по фотография. Приятелят ми се шегуваше, че хвърлям усилия в тази област, а на практика не съм направила нищо“, сподели Росица пред Про Нюз Добрич.

Идеята да започне да снима изгревите се появила случайно. „Пандемията ме затвори в къщи и аз преживях доста тежко това. Празнувахме настъпването на Новата 2021 година, прибрахме се в 4.00 часа, аз поспах 2-3 часа и се събудих. Имаме хубав изглед към морето и в този момент видях изгрева. Аз съм човек, който трудно става сутрин и много рядко е посрещал изгреви. Бях запленена. Извадих телефон и снимах. Имаше толкова красиви цветове в небето. Облаците бяха обагрени целите. Снимката с телефона даже не предава истински тази феерия. Запитах се какво ли ще е да снимам всички 365 изгрева в годината.“

Поровила в нета, намерила само още един човек, който го е правил, англичанин. Дошло вдъхновението, някаква еуфория. Представяла си къде би отишла да снима, кой ще дойде с нея.     

„Трябваше да споделя това. Написах във фейсбук каква идея ми е дошла. Част от приятелите ми не повярваха, че ще се справя с ранното ставане всяка сутрин. И така беше, в началото ми бе много трудно да ставам. Друга част ме окуражиха. Даже един от тях каза – „Още утре идвам с теб на изгрев!“. Помощта на приятелите е много важна. Излязох на 2 януари и така започна всичко.“

Приятелите й в социалната мрежа харесват снимките й и това й дава стимул да продължи. Хора й пишат, че вече сутрин не могат да започнат деня си без нейните изгреви. Повечето снимки са от Варна – морето е доста благодатно на хубави гледки. Росица е снимала и Русалка, Тюленово, Болата, Яйлата, родния Тервел, с. Коларци, с. Оногур, Крапец.

Не й било достатъчно само да качва снимки. Започнала да разказва какво й се случва в тези утрини. И се раждат малки миниатюри, кратки завладяващи разкази:

„Изгрев № 255, 12.09.2021 Тюленово…..ято гълъби, лодки, чудеса. Море без вълни и тръба с минерална вода. Слънцето се издигаше, а аз все още бях далече от кадъра, заради който бях дошла. Втурнах се обратно към лодките и с радост видях, че очакванията ми се потвърдиха. Слънцето излизаше точно централно на заливчето и по дължината на една от централните релси. Красота! Метнах раницата на земята и разпънах статива между релсите. Зад мен двама рибари бавно и методично подготвяха лодката си за отплаване и я пълнеха с бутилки с въздух. Явно бяха и гмуркачи… Виждах перфектния кадър – лодката, дъските, човека с потопени крака, камъни прозират под красивата вода…“

Какви хора среща Росица в ранните часове на деня? Спортуващи, такива, които си разхождат кучетата или просто излезли да видят изгрева. Влюбени двойки. Фотографи като нея. Рибари. В средата на лятото, когато изгревът е много рано, и хора прибиращи се от нощните заведения.

„Не ми омръзва да гледам изгревите. Те винаги по свой си начин са различни. Радвала съм се винаги на слънцето. Всеки път със слънцето се ражда и надеждата за нещо по-добро. Когато гледам изгрева, мисля че изпитвам смесица от благодарност, възхищение и смирение. Връзката с природата сутрин я усещам най-силно – когато още е тихо, няма автомобили и всякакви проявления на цивилизацията.“

И така Росица вече е съпреживяла и заснела близо 380 изгрева. Питали я дали няма да направи изложба с фотографиите си. Критична е към себе си и ще трябва добре да го обмисли. А може би съмишленици ще й помогнат.

c