Водещи новини Здраве Общество

Добрич на крачка от тъмночервен Ковид сценарий, Варна потъна в зоната на здрача

Пет са първите областите в страната, където са въведени значително по-рестриктивни анти Ковид мерки, според новия стратегически план на властите у нас за справяне с Ковид пандемията .

На база въведените нови критерии за реакция при повишен риск за здравето на населението, в Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра се прила етап 3 от влезлите в сила ограничителни механизми. Петте области са в обособения клъстер Северен централен, където с днешна дата едва 20% от предвидените интензивни легла за хора с усложнено заради Ковид състояние са свободни.

В Североизточен клъстер, обхващащ областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище, свободната леглова база за тежките случаи е заета на 50%. Предварителният модел на здравните власти сочи, че през следващите 5 дни не се налага промяна на съществуващия противоепидемичен режим. Актуални и прогнозни данни са представени от правителствената пресслужба.

Припомняме, че от 14 януари т.г. страната беше разделена на шест регионални клъстерни зони, всяка от които включва по няколко области.

С най-добри показатели, спрямо новите маркери, са Югозападен клъстер (37,9% заети интензивни легла) и Югоизточен (44,6 заети). 

В Южен Централен и Североизточен клъстер съотношението заети/свободни интензивни легла е 1:1.

Данни за регионалната заетост на интензивните легла в Ковид отделенията в страната

Не толкова оптимистична е картината откъм ниво на 14-дневна заболяемост в Североизточен клъстер. С днешна дата ситуацията е следната:

  • област Варна – 1103.11 на 100 000 души
  • област Добрич – 428.66 на 100 000 души
  • област Шумен – 408.66 на 100 000 души
  • област Търговище – 314.47 на 100 000 души
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *