Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ден на българското кино и 107 години от прожекцията на „Българан е галант“

Днес е Денят на българското кино. За начало на кинематографията в България се счита заснемането и излъчването на филма на Васил Гендов „Българан е галант“. Комедията е първият български игрален филм. Прожектиран е за първи път именно на 13 януари 1915 година и е черно-бял и „ням“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1 – 2 кадъра от него.

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София, от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“. Според вестник „МИР“ са прожектирани „пет хубави картини из живота, предадени много добре от киноматографа“.

Първата кинопрожекция се е състояла през 1897 г. в заведението на Марин Чолаков в град Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектирал филм, който показвал посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак. Месец по-късно, на 22 март, била организирана поредната прожекция в София.

От 1915 до 1948 година, когато при комунизма се национализира кинопроизводството, са създадени 55 филма. По време на отечественофронтовската власт се предпочитат филми с историческа и идеологическа насоченост, като се осъществява строг контрол от държавата и някои филми са спирани или сваляни от екраните. Най-голямото студио по това време е киностудио „Бояна“.

През 1997 година започва историята на Международния „София филм фест“, който през 2010 година бе акредитиран от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти (МФАФП) като фестивал с конкурс за първи и втори игрални филми. „София филм фест“ е включен в класацията на сп. „Варайъти“ на 50-те топ фестивала, които не бива да се пропускат.

c