Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Трима американци хванаха „последния влак“ от САЩ за България, за да подсилят баскетболния клуб в Добрич

Трима американски баскетболисти ще подсилят за новия сезон добричкия Баскетболен клуб "Unstoppable". 25-годишният Джованте Елис, 26-годишният Дондре Роудън и 25-годишният Жан-Карлос Видот са играли в колежански отбори САЩ, каза за Про Нюз Добрич президентът на клуба и треньор Кирил Киров.

Американците вече са в Добрич, пристигнали са преди дни от САЩ. Излетели оттам буквално в последния момент, в същия ден, в който Щатите влязоха в червената листа за пътувания заради Ковид.

„При всички случаи те ще бъдат в Добрич до края на сезона, след това ще стане ясно дали остават, връщат се в САЩ или ще играят другаде в Европа“, каза Киров. Двама от тях – Елис и Видот са играли в Молдова, а Елис и в Мексико. Роудън не се е състезавал след колежа.

Как е станало привличането им в Добрич?

„В баскетболната общност се водят комуникации, с новите технологии лесно се завързват контакти. Доста време имахме комуникация с Жан-Карлос, после и с другите двама. Разговаряхме как бихме си били полезни. Те изявиха желание да подсилят отбора и до донесат опита си у нас. Те самите имат необходимост да водят тренировъчен процес и да се подготвят за следващите предизвикателства в кариерата си“, посочи Кирил Киров. По думите му, тримата имат сключени договори да се състезават за мъжкия тим на клуба.

Попитахме не са ли трима американски баскетболисти твърде скъпи за един добрички клуб.

Киров не разкри всичко от договорките им, но сподели, че те са играчи, които след колежа търсят възможност да водят сериозен тренировъчен процес, да бъдат забелязани в Европа и САЩ и да надграждат формата си.

Целта на привличането им била те да помогнат на децата от школата, които са над 150. Тримата имат осигурени храна и жилища. Киров благодари на „Домашна кухня „Пинета“ и собственика Тихомир Христов, който на този етап помага на клуба. Водят се разговори с фирма „ПАТО“, която също ще подпомага баскетболистите.

БК "Unstoppable" е основан преди 8 години. Баскетболистите тренират в салона на ОУ „Ст. Караджа“, а от Общината са получили уверение, че могат да ползват и зала „Добротица“.  

Клубът има по един отбор в „А“ и „Б“ група на Българска баскетболна лига – второто ниво на българския баскетбол, което е непрофесионално. Новият сезон започва на 23 януари, очаква се основният сезон да приключи през април. Следват плейофи и финали, както и турнир за Купата на България, в който добричлии ще участват.

„Нашата цел е да се състезаваме с момчета, които са от града – това са набор 1999-2000 г. Затова е трудно да стигнем до по-добри резултати. Привличането на американците е по-скоро обмяна на опит и трупане на самочувствие, отработване на детайли и допълнителна мотивация на нашите състезатели“, подчерта Киров.

c