Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Св. Теодосий Велики, именици са Богдан и Богдана

Православната църква днес почита паметта на Свети Теодосий Велики. Преподобни Теодосий се родил в село Магарион в Кападокия. Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като дар на Провидението и затова го нарекли Теодосий – “от Бога даден” (Богдан). Възпитан в съвършено благонравие и просветен от постоянно четене на Словото Божие, младият Теодосий пламнал от свещена ревност да служи на Христа. Усърдно се молил на Бога да му посочи истинския път.

Св. Теодосий дълго живял в пещера и се отдал на непрестанна молитва и неотстъпно богосъзерцание. Той пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен “началник на общежитието”. Светията сам измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници.

Преподобни Теодосий Велики предузнал смъртта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи. Не много преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: “Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока!” В същото време Антиохия била разрушена от земетресение…

Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на св. Сава написали многопеснопения, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

Имен ден днес празнуват Богдан, Богдана, Теодосий.

Източник: pravoslavieto.com

c