Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Рекорд: Над 180 операции за година в неврохирургията на болницата в Добрич

В Неврохирургичното отделение /НХО/ на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в  Добрич през изминалата 2021 година извършихме над 180 неврохирургични операции, което е своеобразен рекорд за отделението. Това съобщиха началникът на болничното звено д-р Руслан Николов и д-р Диян Хинков. По думите им три четвърти са интервенции, класифицирани като такива с голяма и много голяма сложност.
Помогнахме на десетки добруджанци да съхранят живота си и/ или да избегнат инвалидизация, посочи д-р Хинков. „С увереност може да се твърди, че МБАЛ в Добрич има Неврохирургично отделение на едно много добро ниво. Това се потвърди и при акредитацията на отделението от Министерството на здравеопазването, при която получихме отлична оцека и продължаваме да сме база за специализация по неврохирургия”, допълни той.
В НХО лекарите са петима – четирима специалисти и една специализантка, сподели д-р Николов. По думите му дава възможност за разширяване на оперативната дейност и усвояване на по-нови методи. Началникът на отделението разказа, че че от три години в добричката Неврохирургия се извършва оперативно лечение на остеопоротични и други фрактури на прешлени чрез вертебропластика. Лекарят обясни: „При този метод се слага цимент в увредени /счупени по различна причина/ прешлени. Това ги заздравява и връща хората по-бързо в нормална работна среда или подобрява качеството им на живот ако са в напреднала възраст”.

c