Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Повишаване на имунитета и укрепване на здравето предлага единствената солна стая в Добрич

Знаете ли, че има 100 процента естествен и натурален начин за укрепване съпротивителните сили на организма и противодействие на вирусните инфекции, които са проблем както в настоящата обстановка, така и през всеки зимен сезон по принцип? Знаете ли за лечебните свойства на солта и как солните стаи се използват за подобряване на здравословното ни състояние? За това разказаха за Про Нюз Добрич Мариета Канаврова и Илияна Георгиева от холистичен център Академия „Мирен свят”, където функционира солна стая в Добрич.

„Солните стаи са помещения, изградени от сол – това създава антибактериална среда, в която се прилага методът за подобряване на здравето, наречен халотерапия”,  сподели Канаврова. Състои се във вдишване на сол под формата на аерозол.  Уред, наречен халогенератор, произвежда този солен аерозол чрез механично раздробяване на специална медицинска сол. По този начин солните частици могат да проникнат до най-дълбоките части на белите дробове като заздравяват лигавицата и помагат да се отворят стеснените дихателни пътища, убиват бактериите, втечняват секретите. Вдишването на солни аерозоли заздравява имунната система, облекчава състоянието при алергии и детоксикира кожата и тялото.

Георгиева сподели кои са състоянията, при които е ефективна халотерапията. Това са повечето заболявания на дихателната система, включително инфекции на дихателните пътища, астма, алергичен и хроничен бронхит, чести настинки, фарингит, възпаления на синусите, ринит, тонзилит (възпаление на сливиците), пневмония. Ефективна е и при различни типове алергии - към домашен прах и мухъл, сезонни алергии, сенна хрема, алергични кожни реакции. Халотерапията се прилага при някои кожни заболявания като псориазис, дерматит (екзема), акне, атопичен дерматит. Използва се и при инфекции в устната кухина, артрит, задух и стягане в гърдите, инфекции на ушите, пушаческа кашлица, хъркане, чести вирусни инфекции, слабост на имунната система. Изключително е ефективна при психосоматични състояния: стрес, умора, безсъние, изтощение, главоболие, раздразнителност. Тя повишава капацитета на белите дробове, а с това и издръжливостта, което я прави изключително подходяща и използвана при спортисти. Помага на нервната система - като противодействие на стреса, умората и безсънието. Засилва имунната система и съпротивителните сили на организма като цяло.

Двете дами споделиха, че лечебният ефект на солната терапия се дължи на факта, че солта има две основни свойства. Първото е, че тя има силно изразено антибактериално, антимикотично и антивирусно действие, явява се естествен природен дезинфектант. От друга страна, по думите на Канаврова и Георгиева, солта има естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се неутрализира положителният (нежеланият) заряд в телата ни. „Положителните йони се излъчват от всички електроуреди (компютри, телефони, рутери и т.н.), с които сме заобиколени ежедневно и които създават т. нар. електросмог – обясни Георгиева. - За съжаление, те преобладават в повечето домове и офиси, при което се натрупват в организма, нарушавайки желания естествен баланс на йоните. Последствията са влошено здраве, силна умора, безсъние, стрес, раздразнителност, нарушена мисъл. Отрицателните йони, от друга страна, са желаните и благоприятните за здравето ни йони. Те допринасят за възстановяване на енергийния и психическия баланс, стабилизират съня,  подобряват настроението, засилват съпротивителните сили на организма и възстановяват здравето като цяло. Отрицателните йони идват от местата в природата със силна растителност и движеща се вода – водопади, морета, реки, гори.  Свежият въздух, който е след буря, също предлага много отрицателни йони”.

Задаваме въпроса – С какво солта наподобява тези природни дадености, източник на полезна йонизация? Канаврова обясни, че солта също е природен ресурс, който излъчва отрицателни йони. „Престоят в солна стая се отразява на организма така благотворно, както престоят на брега на море или високо в планина”, сподели тя. По думите й специалистите сравняват 10-минутна солна терапия с едночасов престой в борова гора. „Разбира се, най-доброто за човека е редовният контакт със земята и непосредствената разходка сред природата. За градския човек и съвременният начин на живот обаче това е все по-рядко и по-трудно постижимо. Солните стаи се явяват една чудесна компенсация на така необходимата природна среда в градски условия. Хубаво е хората да знаят за наличието на този ценен ресурс в града ни и възможността да поддържат здравето си по един естествен и природосъобразен начин, като най-вече зимните месеци са периодът, в който е удачно да се възползват от престой в солна стая”, допълни дамата.

Георгиева разказа, че солта, като средство за лечение, е използвана още в древността, но за първи път е документирана през 1843 година от полския терапевт Феликс Бочковски. Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша, се радвали на отлично здраве и добро настроение, въпреки тежките условия на работа и стрес. Освен това, те почти никога не страдали от простуда или белодробни заболявания, които са били често срещани при останалото население по него време. След кратко проучване той установил, че това се дължи на наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно. Така постепенно солните мини в Полша и Източна Европа стават популярни санаториуми, привличайки посетители от целия свят. През последното десетилетие халотерапията се радва на доверието на все повече хора в целия свят и се разпространява бързо в Западна Европа, Канада, Израел, Северна Америка и много други страни.

Според  дамите в България също е разпространена в повечето градове, включително за щастие и в нашия. Единствената солна стая в Добрич се намира на бул. „25-ти Септември” 43. Изградена е от висококачествени материали и оборудване и отговаря на най-високите стандарти за халотерапия. Подходяща е за всички възрастови групи - за деца, големи и възрастни хора. Отворена е за индивидуални и семейни посещения всеки делничен ден от 9 до 19 часа. Всички посещения са с предварително записване на телефон: 0882611783

Екипът на солна стая Академия "Мирен Свят“ предоставя на своите посетители възможност за два вида престой - пасивен или активен. При пасивното присъствие посетителят се настанява в удобно положение на стол или постелка и се наслаждава на солната обстановка - идеална възможност за релакс, отмора и почивка, докато се вдишват полезните солни аерозоли.  Активният престой от друга страна е в присъствието на опитен инструктор с цел разучаване на различни дихателни техники от йога или ци гун  за по-дълбоко изчистване на белия дроб и увеличаване на неговия капацитет. Идеята е, че съчетаването на дихателни упражнения докато се присъства в солната среда, е уникална комбинация, която максимално усилва и мултиплицира положителните ефекти за организма, обясни Канаврова.

c