Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С концерт в Добрич почитат Петко Стайнов - един от колосите на българската музика

С концерт на Български Камерен Оркестър - Добрич, дирижиран от Николай Янакиев, Добрич ще отбележи 125 години от рождението на академик Петко Стайнов - един от родоначалниците на класическото музикално изкуство в България.

125 години от рождението на академик Петко Стайнов (01.12.1896-26.06.1977) се навършиха на 1 декември 2021 г. Освен един от най-значимите български композитори, Петко Стайнов е публицист и общественик. Добрич е един от градовете, които ще отбележат паметта на твореца. Инициативата е дело на фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на добричкия оркестър маестро Иван Янакиев.

По повод годишнината, в страната се проведоха концерти и изложби, посветени на Петко Стайнов. Част от проявите включваха - концерт на Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров в зала „България“, както и научната конференция “Петко Стайнов и значението му за развитието на българската музикална култура“.

Подобно на световния колос Лудвиг ван Бетовен, маестро Стайнов също е незрящ. За разлика от развилия глухота Бетовен, Стайнов не вижда света около себе си, но пък е изцяло посветен на звуците му. Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институт за музика на БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.

Концертът в град Добрич ще бъде представен за публиката на 12 януари от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Светското събитието поставя и началото на концертната програма на Български камерен оркестър за 2022 година.

Освен творба на Петко Стайнов, в програмата са включени и творби на Моцарт, Бизе, и Хендел:

  • „Музика на водата“ от Сюита № 3 на Георг Фридрих Хендел
  • Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор на Волфганг Амадеус Моцарт - солист Божидар Бенев (цигулка)
  • Музика за драмата „Арлезианката“ от Сюита № 1 на Жорж Бизе
  • „Ръченица“ из сюита „Тракийски танци“ на Петко Стайнов - аранжимент Емил Янев

Организаторите информират, че продажбата на билети ще започне два час преди началото на концерта - от 16:30 ч.

Стандартната цена е 5 лв. За пенсионери и учащи - 2 лв.

c