Водещи новини Общество

В Добрич вече се отказват от отопление на газ, останалите ще плащат огромни сметки

Увеличените цени на природния газ разбуни духовете на хората в Добрич, които са избрали този вид отопление. Те масово недоволстват от по-високите сметки за ноември и декември. Някои категорично заявяват, че се отказват от газа и ще преминат на друг вид отопление, други обаче нямат тази възможност и ще продължат да плащат огромни сметки.

„Сметката ни за декември е 250 лева. Ние сме в четиристаен апартамент, но топлим само двете стаи – сподели пред репортер на Про Нюз Добрич Свилен Пантелеев. – Следя постоянно цените и от гледна точка на икономии. Ако не ги правех и аз щях да имам 450-500 лева сметка”. Добричлията разказа, че от тази година се отоплява на газ. Миналата година е живеел при майка си и са плащали по 80-120 лева максимум на месец. При това тогава са отоплявали четири стаи.

Пантелев посочи, че не смята да продължи да се отоплява на газ и го обсъжда сега със съпругата си. Тя работи във фирма за строителен надзор и му споделила, че си преподреждат офиса, събират се от четири стаи в две и спират котела тъй като сметката им за декември е близо 700 лева.

Според него софиянци отново са облагодетелствани с налагането на мораториум върху цените на тока и парното. „Смятам, че е доста дискриминационна мярка да се оставят потребителите на газ на произвола на съдбата”, каза Пантелеев. По думите му хората от Добрич трябва да излязат на улицата и му е много мъчно, че никой не излиза.

През ноември сметката ни за газ беше 140 лева, за декември е 278 лева, разказа Евгения Богданова. Обясни, че живеят в къща, в стаите ползват тела на климатици вместо радиатори. По думите на жената дори не е толкова топло в стаите – поддържат около 18-19 градуса с идеята да не е толкова голяма сметката. Тя обясни, че при същата консумация през март миналата година са платили 120 лева. „За мен това е безумие”, сподели Богданова. Разказа, че са си прекарали газ през миналата година с идеята да топлят цялата къща и да имат  по-малко разходи за отопление. „Миналата година беше поносимо, цените бяха нормални, успявахме да си плащаме сметките”, сподели жената.

Тя пресмята, че ако плащат 300 лева за газ и 150 лева за ток една заплата ще трябва да отива само за отопление, което им е абсолютно невъзможно. Добричлийката е личен асистент на детето си, получава 450 лева ТЕЛК и 400 лева й е заплатата. Сподели, че най-вероятно ще преминат на отопление с ток. „Мъжът ми е почти убеден, че следващия месец просто ще спрем кранчето. Дори сме склонни отново да минем на дърва, въпреки че и те са скъпи”, допълни Богданова.

„Сметката ми за октомври е 108 лева, за ноември е 138 лева, което е абсолютно допустимо и нормално предвид метеорологичните условия. За декември сметката ми е 338.74 лева, с 200 лева разлика”, сподели Нели Чобанова. Тя изчислява, че януарската сметка ще е 500 лева – предвид 30 процента увеличение цените на газа, а още не е дошла зимата, температурите са ниски.

Чобанова сподели, че са на газ четвърта година, жилището им е 100 квадрата. Обясни, че няма друга алтернатива за отопление и не смята на минава на климатици, защото предполага, че до месец, два цената на тока ще бъде променена. „Аз не мога, при положение, че съм правила такава инвестиция да си прекарам газ, след три години да отида да дам още 3 000-4 000 лева за два големи климатика, за да си отоплявам жилището. И ако след три месеца отново се вдигнат цените ние трябва пак да си сменяме вида на отоплението ли?”, пита жената. По думите й семейството й ще продължи да плаща високите сметки за газ, но ще трябва да се лиши част от нещата, които ползва.

Според Чобанова единият вариант за излизане от ситуацията е да бъде наложен мораториум на цените на газа, а другият е да бъдат повишени заплатите. Обясни, че прочела на много места, че цената на газа не е висока, заплатите са прекалено ниски. Тя сподели, че нейната заплата е малко над минималната за страната, а на мъжа й е долу-горе нормална, разчитат на нея. Добричлийката е категорична, че ако в Добрич се организира протест заради високата цена на газа и не е на работа ще се включи в него.

Предния месец сметката ни беше 215 лева, сега е 444 лева, сподели Калинка Костадинова. По думите й ще преминат на друг вид отопление, но не и на този етап, а след като мине зимата, тъй като на този етап не могат да заделят пари. Костадинова допълни, че със сигурност ще се ограничават. „Няма какво да правим, ще работим за сметките само”, каза още жената.

В сравнение с миналата година сметките ни за газ сега са космически, каза Маринела Йорданова. Тя обясни, че на газ са вече трета година. Най-много до сега са плащали 132 лева на месец. „Отопляваме 80 квадрата жилище – разказа добричлийката. – На първия етаж сме, по принцип е студено. Но температурата, която през зимата поддържаме, е между 22 и 23 градуса”. Йорданова сподели, че за ноември е платила 143 лева, а за декември 270 лева.  Не знае какво ще правят когато януарската сметка ще е с 30 процента по-висока.

Не мога да мина на друг вид отопление, посочи жената. Разказа, че са били на локално парно, но коминът спрял да дърпа и опушвали съседите. „Това ни принуди да минем на газ. Нямаме вариант да минем на ток, не мога да си го позволя. Живеем в двуетажно блокче, студено е. На климатици, предполагам, ще плащам същите сметки”, обясни Йорданова. Сподели, че дъщеря й е с малко бебе – на 38 дни, сметката им за газ е 330 лева. „Когато се застуди не знам какво ще правим”, чуди се жената.

Тя смята, че мораториум върху цената на газа е трябвало да има още на предното увеличение. Йорданова е категорична, че ако в Добрич има протест срещу цената на газа и не е на работа ще участва в него. „Защото и двамата с мъжа ми работим в частния сектор и нашите заплати не се увеличават. Аз работа в склад за търговия на едро за хранителни стоки. И виждам как се увеличава всеки ден всичко, но в същото време не и заплатите ни”, допълни добричлийката.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *