Здраве Общество

Ковид вълна №5: Заразени с Омикрон в момента са предимно деца и жени

От изследваните до момента 12 положителни проби с щама на Омикрон, половината са на деца и млади хора (в групата 10-20 години), а другата половина – на хора от възрастовата група 45-65. Това съобщи за БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод очакваната поредна 5-та вълна на коронавируса у нас, свързана с разпространението на варианта Омикрон.

В сравнение с четвъртата вълна, актуалните данни от международните изследователски центрове показват по-често засягане на децата и жените, докато при първоначалния (британски) вариант мъжете са били по-често засегнатите.

проф. Ива Хрисотва / кадър BG ON AIR

„Все пак децата го прекарват леко, не го предават толкова лесно и към момента се прецени, че е добре да посещават училищата. Към момента е правилно това, че те все още са на училище.“, смята проф. Христова.

Според нея не е изключено да се окажем в ситуация с хиляди заразени, но в същото времеи с нисък процент хоспитализирани.  Омикрон е у нас, очакват се доста повече проби, поясни проф. Христова, според която вълната се задава като лавина и се очаква общата заболяемост бързо да се повиши.

Според различни изследвания, един носител на Омикрон заразява над 60% от всички хора, с които е имал контакт.

Новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите, успокои директорът на НЦЗПБ.

Бустер дозата многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, коментира проф. Ива Христова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти, но тъй като с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 според едни публикации, 40 до 50 пъти отгоре. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита.“

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, не може да се говори, че ще се слага ваксина на всеки три месеца, изтъкна проф. Христова.

Данните от Великобритания показват нарастване на случаите спрямо максималните от предишната им вълна пет пъти, но в същото време намаление на смъртността пет пъти спрямо предишната вълна, отбеляза още Ива Христова.

Христова не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи тя.

„Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца ваксинирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. 9 месеца е страшно много. Защита имаме, но Омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем него, ни трябва бустер, за да вдигне отново нашата имунна система. Тя е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране.“

“Ваксината остава единственото – не, но най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко. “

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *