Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От днес е в сила по-кратък срок за поставяне на допълнителна анти Covid доза, за сега само за възрастни

От днес, 31 декември, поставянето на бустерна доза ваксина срещу Covid-19 ще може да се прилага след не по малко от три месеца - за лицата със завършена ваксинация (с двудозов препарат), и два месеца - за ваксинираните с еднодозов.

Според оповестените през вчерашния ден промени, новият тримесечен срок важи и за преболедувалите Covid, които също ще могат да се ваксинират. До 31 декември срокът беше двойно по-дълъг - шест месеца след потвърждаване на диагнозата.

Легитимен "зелен EU сертификат" ще бъде издаван от електронната система на „Информационно обслужване“.

След експертната срещата в Министерство на здравеопазването през вчерашния ден държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира решението:

„Изследванията показват, че този интервал от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита в сравнително кратък период. Конкретният повод е точно Омикрон заради много ефективното много бързо и лесно предаване“.

„Имаме уверението на „Информационно обслужване“, че това ще може да стане от утре (31.12 - б.р.). Те работят тази вечер по въпроса да променят информационната система, софтуера. Мисля, че ще успеят, тъй като системата е създадена така, че сравнително бързо да могат да се правят такива корекции“.

На този етап трета анти Ковид доза е предвидена единствено за възрастните. Т. нар. трета игла не е на дневен ред за децата от 5 до 11 години.

По време на експертния съвет по имунопрофилактика е взето решение и за удължаване на програмата на Ротавирусна инфекция. Тя предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане. Предстои и одобряването от Министерския съвет. 

"Това е въпрос на формалност, така че всички деца, всички бебета, които имат желание родителите, да могат да се имунизират безплатно срещу ротавирус", коментира Кунчев.

c