Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Премиерът: Ковид вълна №5 идва по-рано от очакваното - в България ще е до 2-3 седмици

100 млн. лв. - за стимулиране на ваксинирането сред най-възрастните в България (като най-уязвима група - според здравните власти), отпуска правителството. Това беше обявено днес след заседание на Кабинета - ден преди края на 2021 година, от премиера на страната Кирил Петков.

"Следващата Ковид вълна идва с голяма скорост и очакваме тя да бъде в България буквално до 2-3 седмици, даже малко по-рано отколкото очаквахме. За това днес гласувахме мярката, която бяхме обявили още миналата седмица.

Имаме три седмици в момента, които трябва да увеличиме ваксинацията максимално. Трябва да я увеличиме максимално, особено за възрастното население на България, защото това е единствения начин да предотвратиме запълването на болниците и потенциалните рискове от затваряне на икономиката, затваряне на училища. Не искаме това да се случи, но затова трябва всички българи да ни помогнат и да ни повярват, че трябва да увеличим ваксинацията."

"Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск, наистина да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират."

Премиерът Петков определи ваксинацията като втори най-сериозен казус пред кабинета, след шеметния ръст в цени на електроенергията и все по-осезаемата икономическа криза, пред която са изправени бизнесите в страната.

"Много от бизнесите имат огромни затруднения да покриват енергийните си разходи. Ще допълним енергийните помощи за бизнеса с допълнително 860 млн. л. Това е огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да бъде помогнато на всеки, който се нуждае, за да се преодолее шока от растящите цени".

За бизнесите, които продължават да имат проблеми заради ковид кризата правителството отпуска допълнително 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40. Според изчисленията на експертите в кабинета, средствата ще са достатъчни за да бъдат подкрепени около 80 хиляди работници.

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че предвидените от Кабинета "Петков" около 2 милиарда лева (в това число и изплатените за октомври и ноември т.г.), под формата на енергийни помощи за бизнеса, ще са достатъчни до края на този отоплителен сезон - до месец април 2022 г.

c