Водещи новини - дясно Култура Общество

В третия на ден на Коледа (Стефановден) празнуват и носещите име-корона

В третия ден на Коледа Православната църква почита паметта на Свети Стефан – първият християнски мъченик.

Произходът на името Стефан е старогръцки, идващ от Στέφανος („венец“, „корона“).

Свети Стефан е основал първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Светеца, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Света Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

На 27 декември поздрави за имен ден приемат – Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян и производните им.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.