Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Младежи от Балчик внесоха коледния дух в най-бедните домове, дариха храни и играчки

Обединени от Коледния дух млади хора от Балчик, начело с един от най-успешните български лекоатлети Валентин Андреев и приятелката му Александра, успяха да зарадват за празниците над 150 семейства от крайморската община. Водени от желанието да помогнат на бедни и нуждаещи се те дариха продукти и играчки на семейства от селата Тригорци, Соколово, Гурково, Оброчище и град Балчик.

Младите хора внасят радост в най-бедните домове за втора година. Идеята се заражда една вечер, когато Валентин и Александра коментират какво може да се направи за хората, които ще посрещнат Рождество Христово в недоимък. Започват да търсят и да се информират. Така откриват платформата timeheroes.org и обявяват мисията „Коледен дух“. Призовават всеки, който желае да донесе радост, надежда и вяра в доброто на хора, които живеят в нищета, да дари хранителни продукти или играчки за децата.

Кампанията им успява да привлече хора от цялата страна. “Не сме и подозирали какъв отзвук ще предизвика това наше начинание сред толкова много хора от градове и малки населени места в България. Буквално бяхме засипани от пратки през тези няколко дни откакто обявихме кампанията за набиране на продукти и подаръци”, споделя Валентин. Включват се техни приятели от спортните среди в страната, много балчиклии и съученици от училището им.

Изключително впечатление правят реакциите на голяма част от възрастните хора, когато доброволците им носят препълнените торби с хранителни продукти.

Мисията им през 2019 г. е по-успешна от очакваното. През миналата година пандемията поставя инициативата им на пауза, но тази Коледа доброволческата дружина се завръща с нови сили и желание да запали огънчето на коледния дух и в най-бедните домове.

През ноември Валентин обявява новото издание на мисията „Коледен дух“ и призовава всеки, който желае да донесе радост, надежда и вяра в доброто на хора, които живеят в нищета, да дари хранителни продукти или играчки за децата. Събират се сериозно количество храни – ориз, боб, леща, олио, брашно, захар, макарони/фиде, консерви, сладки, както и играчки.

Желанието на Валентин и  Александра е да внесат искрица топлина в сърцата и домовете на най-нуждаещите се възрастни хора и малки деца, живеещи на територията на тяхната община, благодарение съпричастността на хора от цялата страна. Със съдействието на служителка от Общината получават списъци на нуждаещите се – хора с минимални пенсии. Тъжното е, че през 2019 г. списъкът е бил от 50 имена, а тази година вече е включвал 100 души.  

В продължение на няколко дни двамата, подкрепени от още четирима доброволци, разнасят подаръци и торби с хранителни продукти по домовете на хората из Балчик и съседните села – от 8 часа сутринта до 18 часа вечерта. Заедно с храните им оставят и играчки, за да има какво да подарят на внуците си за Коледа.

И тази година десетки малчугани получиха подаръци, лакомства и много топлина за Коледа. Играчки имаше за дете от детската градина в село Ляхово, за което семейството не можело да си позволи да купи подарък за тържеството. Както и за всички деца от село Тригорци, някои от които получиха и по два подаръка, разказа Валентин.

За нас, това е чудото на истинския дух на Коледа. Благодарение решението на всеки един от дарителите, малките деца и възрастните в нашата община, които успяхме поне малко да ощастливим, повярваха в доброто – че е възможно и че съществува, споделя основният двигател на инициативата, който показа, че е не само талантлив лекоатлет, но и човек с огромно и щедро сърце.

c