Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Коледа е! Честито Рождество Христово!

На Рождество Христово християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Коледа, Божик или Божич е един от най-големите и светли християнски празници. През 1968 година Българската православна църква установява честването на 25 декември. В България Коледа отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 година.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус майка му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелеца Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята – в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.

Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Рождество Христово се описва и в апокрифите – в Евангелието на Псевдо-Матей, Протоевангелието на Яков, Евангелието на Детството и Историята на Йосиф Дърводелеца, от които черпи широко християнското изкуство.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Християна, Християн, Христиана, Христина, Eмануела, Емануил, Емил, Ренета, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Кристина, Радостина.

В християнската традиция Коледа се празнува в продължение на три дни – от 25 декември, когато се ражда Младенецът Христос, до 27 декември.

Обичаят на Коледа да се посещават домовете на близки и приятели води началото си от призива към пастирите да разпространят навред вестта за раждането на Спасителя. Подаръците, които хората си разменят, символизират даровете, които влъхвите принесли на Младенеца – злато, лаван и смирна.

След дългия пост на коледната трапеза се слагат блажни ястия – погача, печено пиле, пуйка, свинско месо, баница, сарми, сладкиши.

c