Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Заради шока с тока: Заведения в Добрич вдигат цени, съкращават хора, затварят зали и тераси, изключват фурни

Безпрецедентният скок в цената на тока и горивата, инфлацията и поскъпването на продуктите, както и зелените сертификати удариха сериозно ресторантьорския бизнес. Заведения са принудени да съкращават персонал, да вдигат цените и да измислят начини да си намалят сметките за ел. енергия, показа проверка на Про Нюз Добрич.

„Последните няколко дни цената на тока скача непрекъснато. Например днес от 8.00 до 9.00 часа цената е 1012,24 лв./МВч, а от 17.00 до 18.00 часа е 1061,04 лв. С таксите достъп, пренос и заслуга към обществото става плюс 30%. През юни цената беше 0.13 лева за киловат – десет пъти по-малко. Ние не можем да си вдигнем с много цените и няма как да реагираме пропорционално на енергийния скок. Крайният потребител няма как да поеме това. Много ни е трудно“, сподели Галин Господинов от пицария „Италия“.

За да се намали консумацията на ток, от вчера в пицарията са изключили две фурни и работят само с една. В заведението цените са вдигнати с 10%, когато токът скочил с над 500%. В момента работят без печалба или на минимална загуба. „Преди празниците няма как да съкратим персонал, ако трябва ще плащам от моя джоб. Но ако след празниците цената на тока продължава да расте с тези темпове – не знам. Една пица не може да стане 50 лева“, казва Господинов.

Според него цените в ресторантите ще растат с малко и плавно, което няма как да е съобразено с покачването на цената на тока. А поскъпването на ел. енергията се отразява на цените на всички продукти, които се зареждат – брашно, колбаси, млечни изделия.

В Бакарди Клуб цените са по-високи още от септември, когато са получени двойни сметки за ток. „Октомври месец направихме още едно вдигане и спряхме, защото работата се сгромоляса. Рано или късно ще се наложи да вдигнем още цените. Според мен в заведенията ще стане двойно по-скъпо до една година. Иначе няма как да издържим на тока, а да не забравяме инфлацията, вдигането на заплатите. Плащали сме ток около 170 лева за мегаватчас с всички такси, а предпоследната ми сметка излезе 570 лева за мегаватчас“, посочи собственикът Димитър Димов.

Той прогнозира, че ще има постоянен ръст с по 20-30% на предлаганото в ресторантите, баровете и кафенетата.

Терасата на Бакарди Клуб не работи. „Отказахме се от нея, защото не можем да си позволим да я отопляваме. Сега за една такава тераса би струвало по 1000 лева на ден да се отоплява. Преди беше около 200 лева на ден“, пресмята Димов. Той е съкратил персонал, викат хора колкото е нужно за деня.

„Сега говорим за нещо нечувано и невиждано, за нещо, което колкото и да мислиш, не можеш да го избиеш. Фалират и ще фалират много заведения. Само в центъра затвориха врати 3-4“, каза Димов.

Навръх Нова година Бакарди ще работи без резервации. „Мислехме да не работим, но тъй като много хора ще прекарат празника у дома, се надяваме на по-засилен интерес след 12.00-01.00 часа при нас. Добричлии да заповядат на свободна консумация“, кани Димов.

Ситуацията се отразява пагубно и на бизнеса в пицария „Уно“. Заведението работи, но собственикът не очаква нищо добро. „Вдигнахме цените с 10%, а токът скочи с 500%. За да се удържат цените трябва да имаш много работа, а в момента няма. Отворили сме от 1 декември, но преди това бяхме затворили – нямаше смисъл да се работи“, казва Анатоли Иванов.

Една от залите на заведението, която се отоплява само на ток, е затворена. Фурната за пици работи с пелети, които също са по-скъпи. Съкратени са трима души от персонала. „Цените смятам, че няма накъде повече да ги вдигаме. То и така няма клиенти. Ясно е, че няма да се работи на печалба, но ще се опитаме поне да запазим част от персонала“, казва Иванов.

c