Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат организирано сметосъбиране в още 4 села от община Тервел

През 2022 година в системата на организираното сметосъбиране ще бъдат включени селата Нова Камена, Кладенци, Главанци и Градница, съобщават от Община Тервел. Контейнерите за тяхното обслужване са доставени в двора на звено „Чистота“ и до последния ден на годината ще бъдат разнесени и предадени на кметовете на четирите села. Те са доставени от фирма „ЗИЕЛА“ ООД , избрана по критерий „най-ниска цена“ след проведена обществена поръчка, в която участваха общо три фирми производители и вносители на съдове за смет.

Контейнерите са метални, от видовете „Бобър“ и „Ракла“, с вместимост 1,1 куб. м. Общо 30 нови контейнери ще бъдат на разположение на нововключените села. Десет пък са предназначени за подмяна на негодни за употреба такива. Цената на един от новите контейнери е 654 лв. с ДДС. Доставени са и 60 колелца за смяна - всяко на цена от 14,40 лв. с ДДС.  Доставени са и 100 нови пластмасови кофи за смет  от по 120 литра. Те са предназначени за замяна на негодни за употреба кофи в гр. Тервел. Всяка една е с цена 42 лв.

В община Тервел към момента се обслужват общо 337 контейнера с обем 1,1 куб. м, 26 с обем 4 куб. м и 1330 кофи с обем 110 и 120 литра. 232 от малките контейнери (1,1 куб. м) и всичките 26 големи са в гр. Тервел. В селата с организирано сметосъбиране (Кочмар, Безмер, Зърнево, Жегларци, Орляк, П. Савово) има общо 105 контейнера.

Междувременно в близост до магазин „Мерлин” на главната улица в Тервел бе унищожен пластмасов контейнер с обем 1,1 куб. м. Причината е гражданин, който е изхвърлил в него жарава от печката си. Контейнерът е неизползваем, а Общината трябва да осигури нов. От там отправят апел към гражданите да бъдат внимателни при ползването на съдовете. Те не са евтини, а невниманието на едни се плаща от всички ни, допълват от администрацията.

c