Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С капачки и жълти стотинки събират пари за операционна маса за МБАЛ-Добрич

Сдружение „Заедно правим добрини” /организатор на кампанията „Капачки за благотворителност МБАЛ-Добрич, бел. авт./ си е поставило изключително голяма цел – да бъде закупена операционна маса нуждите на АГ-отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков. Той посочи, че цената й е около 40-45 000 лева. По думите му операционната маса ще е от голяма полза за всички родилки, имащи нужда от оперативна грижа, която ще бъде осъществявана по най-адекватния съвременен начин.

Д-р Желязков информира, че в момента болницата разполага с една операционна маса, но тя е амортизирана, достигнала е своя предел и има необходимост да бъде подменена. Лекарят обясни, че новата маса ще позволи операциите да протичат по-бързо, да бъдат максимално функционални. Тя ще бъде идеалното надграждане на новата лапароскопска апаратура, която наскоро закупи лечебното заведение.

Изпълнителният директор на болницата посочи, че ще бъдат необходими не само капачки и жълти стотинки. И се надява към инициативата да се включат и добри хора с парични дарения. „Защото тя е благородна и ще е от полза на най-милото ни – жените и децата”, допълни той. Според Йоана Койчева от Сдружение „Заедно творим добрини”, за да се събере цялата сума ще са необходими милиони капачки.

Д-р Желязков благодари на Сдружение „Заедно правим добрини” за помощта, която оказва на болницата. Той посочи, че през последната година добрините, които е направило, са надминали очакванията на всички. „Инициативата ви е толкова благородна и се надявам да бъде подкрепена от добрите хора на Добрич”, каза д-р Желязков.

Тази година са събрани 13 тона капачки, те са с четири тона повече от предната, съобщи Димитрина Младенова от Сдружението. През предните три години пък са събрани 33 тона капачки. До момента са закупени два пациентни монитора и родилно легло за Родилно отделение, видеоларингоскоп и трансдюсер за ехографа в Детско отделение.

Тази година беше много успешна за нас, сподели Йоана Койчева. Тя припомни, че в Добрич бе проведен Ден на рециклирането. В рамките са инициативата са събрани над 3 000 лева в жълти стотинки и над 4.5 тона капачки. Милена Савова от Сдружението посочи, че капачките пристигат при тях все по-чисти, но все още сред тях има ненужни пластмасови и метални неща, които затрудняват работата им. Тя се обърна към хората, които се включват, да го правят както трябва.

Дамите благодариха на хората, които ги подкрепя и събират капачки и жълти стотинки, както и на тези, които помагат с транспорт, с помещението, което използват безвъзмездно, с материали.

c