Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Шефът на ВиК Добрич: Цената на тока е непосилна за водното дружество

Ръстът на цената на електрическата енергия е непоносим за ВиК Добрич. Няма водно дружество в България, което да може да издържи на това повишение. Цената на ел. енергията скочи три и повече пъти. В бизнес-плановете ни е заложена цена от 120 лева, а ние плащаме в момента 420 лв. за мегаватчас. Месечно плащаме огромни суми“, коментира за Про Нюз Добрич управителят на ВиК Добрич Тодор Гикински.

Цените на тока не отговарят по никакъв начин на разчетите, заложени в действащите бизнес планове на дружествата. Ако 50%, както е при нас, е калкулацията на тока в цената на водата, всеки може да си направи сметка за какво иде реч, допълни Гикински.

По думите му още през следващия месец може да се стигне до ситуация, в която дружествата просто няма да могат да изпълняват функциите си, ако се запазят тези нива цените на тока и няма адекватна помощ от държавата. Според Гикински тя има механизми да направи това, както даваше по 110 лева компенсации за мегаватчас за месеците октомври и ноември.

Преди дни на среща в МРРБ управителят на ВиК –Враца и председател на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски алармира, че около 20 дружества са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност, а това значи фалит. В тази ситуация те няма да могат да обслужват населението в редица населени места. „Още преди шест месеца ние сме алармирали КЕВР за проблемите, които  ще излязат на дневен ред веднага след увеличението на тока. Докато се вземат мерки, няма да има дружества, всички ще си хвърлим оставките“, каза той. Други водни шефове заявиха, че трябва нова цена на водата от 1 януари.

„Каквато и да бъде обаче цената на водата, тя не може да покрие това драстично поскъпване на ел. енергията“, посочи Гикински.

Не е ясно кога КЕВР ще одобри бизнес плановете на ВиК дружествата за периода 2022 – 2026 година, въпреки че те отдавна са внесени за разглеждане. Това трябва да стане до края на декември, но не се очаква това да се случи.

Общините не приеха бизнес плана на „ВиК Добрич“ АД за 2022-2026 г. с по-високи цени

Припомняме, че бизнес-планът на ВиК Добрич, в който се предвижда през 2022 година цената на водата да расте от 4.35 лв. догодина до 4.98 лв. през 2026 година, не бе приет от Асоциацията по ВиК. С изключение на община Шабла, останалите гласуваха „против“ или „въздържал се“.

„Не знам какви са мотивите на тези общини да не одобрят бизнес-плана на ВиК Добрич. При тази цена на тока, кметовете си правят пиар на гърба на ВиК. Питайте ги защо гласуваха против, след като знаеха за високите цени на ел. енергията и че може да се стигне до аномалии във водоподаването“, коментира Гикински.

Ако КЕВР не се произнесе, от 1 януари ще плащаме водата по досегашната цена 3.01 лв./к.

c