Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Почина о.з. подп. Христо Чарийски - бивш комендант на гарнизона в Добрич

На 92-годишна възраст на 8 декември почина о.з полоковник летец първи клас с 13346 часа във въздуха, командир на ескадрила, обучил десетки първокласни летци, летец-разузнавач на полка, комендант на гарнизона в Добрич, буш пилот в Африка, Христо Стоянов Чарийски (Чари).

„Сбогом татко. Днес ти излетя завинаги в небесата...“, написа неговият син, известният фотограф Юрий Чарийски, който живее и работи във Виена.

Христо Чарийски е роден на 28.02.1930 г. в гр.Самоков.

Първият му  опознавателен полет от добричкото летище, осъществен със самолет Лаз-7 през 1953 година, става ясно от книгата му „Записки на пилота“, която бе издадена през 2014 година, четем в belejnik.bg.  Осъществил е много полети, свързани с разузнаването, с откриването на кораби в открито море и заснемането им чрез фотокартечница  или фотокамера. С такива задачи той често е летял по маршрута Каварна – Тираспол. Чари е изпълнявал  и въздушната линия от нос Калиакра до Езерец на височина 1000-8000 м. В нея той споделя, че решил да стане летец, след като чул по радиото новината, че капитан Списаревски се е врязал в летяща крепост и е загинал. „В моето младежко сърце нещо трепна. Това е геройство, това е мъжка  и смела професия. Тогава реших да стана летец", пише Чарийски,  . След пенсионирането си  в бойната авиация пилотът поема ангажименти в селското стопанство, свързани точно с летене ниско над нивите в Добруджа, над памуковите плантации и чаените полета в Африка.

„До последния си дъх оптимистично настроен с шега и усмивка на уста. "Може и по зле да сме " бяха едни от последните му слова. Поклон пред светлата ти памет, татко! Ще ни липсваш много!“, написа Юрий Чарийски.

Поклон пред паметта на о.з. подполковник Христо Чарийски!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

c