Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Елена Балтаджиева: Поех Община Каварна с много заложени „мини“, за нас най-важна е законността

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева пред Про Нюз Добрич

Г-жо Балтаджиева, при встъпването си в длъжност като кмет през 2019 г. заварихте Община Каварна с неразплатени задължения от около 3,5 милиона лева. Успяхте ли да „стопите“ този дълг? Какво е в момента финансовото състояние на Общината?

Община Каварна наистина беше в много тежко състояние с големи задължения. Това наложи  да се обследва ситуацията - всички договори и контрагенти. В крайна сметка започнахме да се предоговаряме и към настоящия момент доста от дълговете са покрити. Но продължаваме да разплащаме, тъй като има поети дългосрочни ангажименти. На много места в договорните отношения имаше заложени „мини“, които имаше опасност в един момент да експлодират. Става въпрос и за сключени договори за финансиране с европейски средства. За поети ангажименти към различни юридически лица, в които имаше казуси, с които общината беше уязвима. След много сериозна работа в тази посока, мога да кажа, че състоянието на Община Каварна вече е сравнително добро. Много от големите задължения са изчистени. Но, както казах, продължават да се появяват  и нови въз основа на договорени дейности.

Ще влезете ли в конкретика?

При избран изпълнител за проектиране и сключен договор за финансиране, в един момент се установява, че има проблеми в самия проект. Оказва се, че избраният изпълнител не е проектант и се налага  предоговаряне на дейностите. Общината трябва да осигури финансов ресурс, за да се обезпечат  плащанията. Това е само един пример за заложените подводни камъни. Все едно вървим по плаващи пясъци, без да знаем къде ще потънем и къде може да стъпим на здрава земя. Целта на нашия екип е  всичко да е законосъобразно, за да може да се финализира успешно. А е ясно, че  законните процедури отнемат време, защото при бързане се допускат грешки. При всяко такова действие се подхожда с анализ, проверка и оттам нататък – с работа. Труд, който гражданите обикновено не виждат.

Как ще завърши 2021 година за Община Каварна?

До голяма степен са осигурени средствата за сметосъбиране и сметопочистване, както и за снегопочистване. Парите за капиталови разходи са налични. Надявам се да успеем да се разплатим в максимална степен. Но пак казвам,  има ангажименти, които изникват неочаквано и  трябва да се обезпечат финансово.

Тревожно беше и финансовото състояние на МБАЛ-Каварна. Какво е то към днешна дата?

Там нещата също се пооправиха, но не съвсем, тъй като задълженията, които заварих, бяха много големи. На този етап болницата е разплатила всички задължения за еленергия, до голяма степен и тези за лекарства и към други контрагенти. По информация от управителя работещите там редовно получават възнагражденията си.

Как се справя тя с натиска във връзка с пандемията от коронаривурс, след като не успя да сформира ковид отделение? Каква е ковид картината в общината към днешна дата?

На този въпрос най-добре могат да отговорят управителят на болницата и медиците. Трудно е, но те продължават да работят с пациентите и се справят успешно. Доколкото е възможно Общината подпомага тяхната дейност. Истината е, че навсякъде, а не само в Каварна, липсва медицински персонал. А човешкият фактор, лекарите са много важни, за да можем да се справим със здравната криза, в която се намира целият свят. Но в условията на високата възрастова граница на персонала, на  факта, че голяма част от него е в пенсионна възраст, каквото и да се прави,  проблемите не могат да се решат успешно. Това касае не само нашата болница, защото лекарите все по-рядко обръщат поглед към малките градове. Надявам се тези проблеми в бъдеще да бъдат решени.

На какъв етап е приемането на Общия устройствен план на Община Каварна?

Това е един от най-големите проблеми, по които в годините се е получил застой. В нашата община  намират приложение петте ограничителни режима – защитена зона „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, защитени зони „Белите скали“ за опазване на дивите птици, защитени местности „Ароматна матиола“, „Степите“ и „Яйлата“, Добруджанско плато, НАТУРА. Всичко, за което се сетите като ограничителни режими, го има в нашата община. Преди около месец проведохме съвместна среща с представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на изпълнителя. Уточнявам, че възложител на ОУП е МРРБ, а не Общината. 

Трябва да е ясно, че там, където има защитени зони, никой не може да строи. Няколко пъти докладът от изпълнителя се е връщал от МОСВ, което е напълно резонно, попадайки в условията на такива ограничения.  Всеки трябва да се съобразява с тях. Въз основа на това се взе решение изпълнителят да започне да работи малко по-компактно. Каквото се изисква от нас, ние ще отговорим писмено. Надявам се да има движение по този въпрос, защото за нас Общият устройствен план е от изключителна важност.

Има сигнали за пропадания и дупки по ремонтирания наскоро път от националната пътна мрежа път до с. Българево. Има ли механизъм за последващ контрол от Община Каварна?

Пътят е държавен. Няма как аз като кмет да контролирам работата на държавата. Ако официално сме получили сигнали от граждани, можем да ги препратим  по компетентност, но няма как ние да се намесваме в  поддръжката.

В града има недоволство във връзка с премахването на временни обекти в Каварна. Бихте ли обяснила за какво става въпрос! Колко са обектите, предстои ли такива мерки да бъдат предприети и спрямо други.

Всеки иска нещо да се промени, да е законно, стига да не го засяга пряко. Давам пример с гаражи, поставени по незаконен начин. 25-30 години след изграждането им в тези гаражи се прибира всичко друго, но не и автомобили. Получавам сигнали от граждани, че в някои от тях се отглеждат животни. Все пак това са градски площи, околоблокови пространства, където трябва да има  хигиена. След като обяснихме това, голяма част от хората сами премахнаха незаконните гаражи. Мястото се разчисти. Идеята е Общината да осигури финансов ресурс, което вече е направено, и да избере изпълнител, който ще изгради паркоместа, където да спират всички коли. По този начин централните улици ще се разтоварят, а местата зад блоковете ще се използват. На част от обектите, които се премахват, бяха изтекли сроковете за поставяне. Целта на всички тези действия е Каварна да придобие по-добър облик. Със сигурност разхвърляни навсякъде в града преместваеми обекти, барачки, не дават добра визия на града. Някои ни обвиняват, че, едва ли не, пречим на бизнеса. Това категорично не е вярно. Има много празни помещения в центъра на града, по централни улици, където хората могат да се преместят. Предприех такива непопулярни мерки, защото толкова години никой не е го е направил. Но смятам, че има и разумни хора, които свикнаха с това и одобряват моите действия.

Т.е. местният бизнес няма да бъде ощетен по никакъв начин?

Считам, че няма как някой да е ощетен, след като договорът му е изтекъл или пък си е позволил да преотдава обекта на трето лице. Никой не се замисля как са били поставени голяма част от обектите, кой и защо им е разрешил и защо не е осъществявал контрол. А се коментира само защо сега тези обекти се премахват, макар да са незаконни. Ние като местна власт трябва да следваме законодателството и правната норма за ползването на публичната общинска собственост, да съобразяваме кое, как, къде и защо е поставено. Има преместваеми обекти, чиито договори изтичат. Аз трябваше или да подпиша за удължаване на срока на ползването им, или да бъдат обявени на търг. Предложих да се проведат търгове и който иска, да се яви и да спечели. Но се оказа, че нямаше кандидати. Голяма част от гражданите сами си премахнаха обектите. Идеята за премахване на тези амортизирани с времето обекти е да се осигурят повече паркоместа и възможности хората да се придвижват.

Извършени ли бяха ремонти на улици в общината това лято? В края на миналата година имаше отпуснати средства от държавния бюджет по ПМС на МС. Какво е състоянието на инфраструктурата в община Каварна?

Състоянието на инфраструктурата в общината никак не е добро. Канализационната ни система не е доизградена. От дълги години пречиствателното ни съоръжение не е в добро състояние. Водопроводната мрежа е много амортизирана. Ремонт й се прави на парче, а това са стари етернитови тръби и постоянно има проблеми в резултат на старата водопроводна мрежа. Липсата на канализация е много сериозен проблем. Отдавна не са влагани средства в ремонт на пътища. Има населени места, където хората инвестират в закупуване на къщи, но има нужда от асфалт. А в момента няма откъде да се осигури такъв ресурс. Ние планираме тези средства, подготвяме инвестиционни проекти, но, за да се осъществят ремонтите, трябват средства, а нашите капиталови разходи са много малки. Нашият бюджет е социален, 60-70 на сто от него са с такава насоченост. Средствата за ремонт или рехабилитация са изключително ограничени, особено при сегашните цени.

Готова ли е Общината за предстоящия зимен сезон?

Като цяло нашата готовност е съобразно начина на поддръжка. Общинското предприятие е в готовност. Отделно предстои да подпиша договора с изпълнител, който да обслужва общинските пътища. Затова мога да кажа, че сме почти готови. След това зависи как изпълнителят ще си гледа работата, защото самото снегопочистване зависи и от гражданите. Посочено е на колко метра от сградата си длъжен да поддържаш обекта, но всеки чака общината да го свърши. Отделно от това много от улиците са заети от неправилно паркирани коли. Много хора са превърнали гаражите в барбекю, а колите им са на улицата. Ако от двете страни има паркирани коли, също води до невъзможност снегоринът да влезе. Въпреки това отново Общината е обвинявана, че не си върши работата. Това е двустранен процес, но въпреки това ние трябва да следваме правилния път. Всеки да си измести колата, да създаде условия за работа на  фирмите.

Замисляла ли сте се за това, откакто сте кмет, отборът на приятелите или на неприятели стана по-голям?

Била съм далеч от мисълта, че някой ще започне да ме харесва, ставайки кмет. Обикновено, ако ти се появят прекалено много приятели, значи нещо не е наред. Ако този някой му се откаже и му кажеш истината, той остава недоволен. Хората са свикнали на манипулации, а ако си искрен, ставаш неудобен. Ако за един си лош, то биха се явили много, които биха те харесали. Който е истински приятел, той ще остане такъв завинаги. И 10 години да не го видиш, пак ще ти е приятел. Приятелството не се крепи на това дали някой е станал кмет или не е. Или го имаш, или го нямаш.

c