Общество

Над 20 декара нови пояси ще се появят до края на 2021 г. край Балчик и Каварна, при подходящи метеоусловия

Общо 51 декара с нови гори – част от проекта „Земите и горите на орела“, ще бъде общата залесена площ през оставащите дни на месец декември т.г.. на територията на ДЛС-Балчик, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Оттам припомнят, че 29 декара вече са залесени с церови фиданки през пролетта на т.г.. Това са три пояса в землището на село Пряспа, като въпреки високата влажност през това лято и значителното затревяване те са в много добро състояние. Останалите 22 декара са в близост до каварненското село Селце. Там е извършена почвоподготовка и залесяването ще бъде с жълъд купен от ДГС-Върбица. От стопанството изчакват валежите да спрат, за да започнат работа.

Едновременно с есенното залесяване върви и изсичането на шест от изсъхналите ясенови пояси. При половината работата вече е приключила, а при останалите ще бъде финализирана в края на месеца. През есента на 2022 година на мястото на премахнатите пояси ще се извърши залесяване с дървесни видове типични за Североизточна България и по-устойчиви на променените климатични условия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *