Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отличиха иновативни идеи за здраве на ученици от Добрич в Националния конкурс „Посланици на здравето”

Два от проектите, номинирани за финалния етап на Конкурса, са на ученически екипи от град Добрич. Наградени са 48 проекта на ученици от цялата страна. Журито е одобрило "На здравето кажи "Здравей", с нас спортувай и се смей" и "Бъди здрав без цигари и алкохол" - и двата са разработени от екипи на добричкото Основно училище "Стефан Караджа".

"На здравето кажи "Здравей" с нас спортувай и се смей", с ръководител г-жа Наталия Енчева получава награда в първа възрастова група. Вторият отличен проект "Бъди здрав без цигари и алкохол" е номиниран от втора възрастова група. Ръководител на ученическия екип е г-жа Дечка Димитрова.

XIII издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския младежки Червен кръст.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ обхваща три възрастови групи за участие: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас и включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори. Тези дейности включват спортни прояви като състезания, турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработване на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Общия брой проекти, които бяха реализирани успешно и са наградени, са 48: в категорията от 1-ви до 4-ти клас попадат 17 проекта; от 5-ти до 7-ми клас – 9 проекта и от 8-ми до 12-ти клас – 22 проекта. 

МЗ: Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 в страната тази година няма да се проведе официално награждаване. Отличените участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища.

От Министерство на здравеопазването изказват благодарност към всички ученици, учители,  директори на училища, родители и граждани, участвали в реализацията на проектите.

c