Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Засилен трафик на ГКПП Кардам - днес опашката от товарни коли е била около километър

45-50 тежкотоварни автомобила се струпаха днес на ГКПП Кардам, за да преминат в съседна Румъния. „Опашката беше не повече от 1 километър, чакат средно по 5-6 часа“, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на Кардам Георги Събев.

По думите му ситуацията на граничния пункт обичайно е такава в последно време, но не е извънредна. Проверките вероятно са по-бавни заради зачестилите случаи със заловени в страната нелегални мигранти.

Днес от МВР съобщиха, че трафикът е интензивен на ГКПП “Видин”, ГКПП “Русе”, ГКПП “Кардам”, ГКПП “Оряхово” на изходите за товарни автомобили.

От септември т.г. пропускането на трафика през ГКПП Силистра – на изход, се извършва безпроблемно. Трети месец обаче за връщащите се българските граждани граничният пункт остава непроходим. Причината – липса на пункт на РЗИ, който да осъществява пропускателния контрол на пътници.

За живеещите в региона, туристи или транзитно преминаващи, възможността за влизане на територията на България остават най-близките ГКПП – Кардам, Дуранкулак или Русе.

„На приливи и отливи е опашката. Обикновено има постоянно около 40 камиона. Днес е петък и трафикът е по-натоварен. Вторник-сряда пък започват да се прибират от Турция към Молдова и Украйна. Лошото е, че самият път не предполага нормално пътуване за леките коли при тези опашки на товарни автомобили. Камионите чакат на платното, няма лента за изчакване и ако леката кола иска да изпревари, не може“, коментира кметът.

Обичайно през ГКПП Кардам преминават товарни автомобили с украински, молдовски, турски и български регистрации.

c