Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на поздрава - World Hello Day

21 ноември е Световният ден на поздрава (World Hello Day). Световният ден на „здравей“ започва да се отбелязва в отговор на конфликта между Египет и Израел през есента на 1973 година. Оттогава денят се чества от хора в 180 страни.

Идеята е на двама американци - братята МакКормак. Брайън МакКормак е доктор по философия и възпитаник на Държавния университет в Аризона, а Майкъл МакКормак е възпитаник на Харвардския университет. Инициативата им е своеобразен бунт срещу военния конфликт между Египет и Израел. Двамата американци вярват, че пътят към мира е диалогът между хората. Те  работят заедно, за да популяризират това ежегодно глобално събитие.

Хората по света използват повода на Световния ден като възможност да изразят своята загриженост за световния мир. Започвайки с обикновен поздрав за Световния ден, техните дейности изпращат послание до лидерите, насърчавайки ги да използват комуникация, а не сила за разрешаване на конфликти.

Всеки може да участва в Световния ден на поздрава „здравей“, просто като поздрави десет души. Това показва значението на личната комуникация за запазване на мира.

31 носители на Нобелова награда за мир са сред хората, които са осъзнали стойността на Световния ден като инструмент за запазване на мира и като повод, който дава възможност на всеки по света да допринесе за процеса на създаване на мир.

c