Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Министър Личев благодари на капитана, ръководил изтеглянето на „Вера Су” от водите край Яйлата

Министър Асен Личев се срещна с капитан Андрей Станев, ръководител на операцията и капитан на влекача "Кастор", с който беше изтеглен заседналият кораб "Вера Су" от скалите на Защитената местност „Яйлата“, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Двамата обсъдиха перспективите за административно укрепване и възстановяване на морско-спасителните дейности, конкретно необходимостта от нов комплексен спасителен кораб, в т. ч. и за целите на опазване на морската среда от разливи на горива. Обсъдени са и потенциални възможности за внасяне на нужната техника за аерация на акваторията на пристанищата.

От МОСВ припомнят, че в началото на октомври, още преди успешното завършване на спасителната операция, Личев отправи с писмо официално предложение до министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта да дадат спецификации за необходимото оборудване за Морска администрация и за Гранична полиция за реакция и справяне с подобни проблемни ситуации, за което финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма „Околна среда“.

С плакет и поздравителен адрес министърът изказа благодарност към капитан Андрей Станев за осъществяването на мисията по изтеглянето на заседналия плавателен съд. „Изразявам признателност, че в извънредни условия не се поколебахте да изпълните качествено тази сложна и рискована операция“, каза Асен Личев.

c