Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Димитър Делчев: Моята лична кауза за Добруджа е водата и първият успех вече е факт

Наред с водоподаването, центърът на Добрич също е приоритет за водача на “Изправи се БГ! Ние идваме”. На 3 ноември европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е сезирана за усвояването на евросредства за ремонт на пешеходната зона

Димитър Делчев е юрист. Народен представител 43-ото и 46-ото Народно събрание. Част от правната комисия в 43-ото НС, а в 46-ото – в Комисията по околна среда и регионално развитие. Председател на „Движение България на гражданите“, една от партиите в българския политически живот, която стои в център-дясно. Семеен с две деца.

В 46-ото Народно събрание, макар да не бяхте избран от тук, Вие поставихте много проблеми на региона на дневен ред. Кои бяха основните?

Всъщност, най-големият проблем на Добрич, който никой не се опитва да реши в последно време, е водоснабдяването. Загубите на вода на места достигат до 90 процента, което е безумие. Защото водата в областта се добива чрез помпи. Така се плаща много ток, който е изключително скъп. Това прави ситуацията в Добрич уникална, много различна от тази на други места, където има безводие. Нееднократно поставях въпроса от трибуната на Народното събрание на министъра на регионалното развитие и проведох срещи с министър Комитова, на които поставих на дневен ред стартирането на проекта за 113 млн. лева за реконструкция на ВиК мрежата на Добруджа. Ако нищо не се направи до  2023 г. България ще изгуби тези пари.

Каква е Вашата лична кауза за Добруджа?

Моята лична кауза за Добруджа е водата и ще продължа да се боря. Първият успех вече е постигнат, 1,5 млн. лева са вече предвидени за нов водопровод, който да осигури постоянно водоподаване за с. Стожер. По този начин ще се гарантира, че  догодина няма да се повтори проблемът с безводието. Това беше наше искане, за да няма безводие отново за хората догодина. Вярвам, че когато човек е неуморим, има воля, накрая постига целите си.

Кои са другите Ви основни приоритети за Добруджа, по които ще работите в парламента?

Водоснабдяването е основен приоритет, но друг много важен проблем е центърът на Добрич. Това обществено пространство изглежда трагично, заради корупционна обществена поръчка на ГЕРБ от 2011г.  По тази тема отправих запитване до кмета на Добрич Йордан Йорданов, който ми отговори, че на 3 ноември е изпратил до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши документите за реализацията на проекта. От въпроса ми какво е предвидено за ремонт на центъра стана ясно, че Общинският съвет е взел решение да се реализира нов проект за обновяването му.

Друга важна за нас тема е пътната инфраструктура на Добруджа. Пътят, който свързва Добрич и Варна, трябва да има поне още една лента. По данни от Агенция „Пътна инфраструктура“ за 4г. трафикът се е увеличил от 4 500 превозни средства на 8 000 на ден т.е. почти двойно. Това, освен че ще облекчи пътуването, ще помогне и да се избегнат хилядите катастрофи, които са се случили през последните години.

Освен това трябва да се обновят пътищата Добрич – Балчик, Генерал Тошево – Кардам, както и Тервел – Силистра.

На срещата на рибарското пристанище в Балчик се видяха и тежките проблеми в този сектор. А България може да извлече много ползи от Черно море, така, както  Турция, Украйна, Грузия, Румъния. Ние обаче не инвестираме  и отново сме с пропуснати ползи.

В предходното Народно събрание доказахме, че сме биткаджии и аз специално няма да оставя проблемите на Добрич без да търся тяхното решение.

Вие сте единственият лидер на партия, който води листа в 8 МИР Добрич. Защо?

Това показва колко важен е Добрич за  “Изправи се БГ! Ние идваме!” в сравнение с другите формации. Всъщност, областта е много подценявана. Особено, ако погледнем разходите за нея. Например, по отношение на вложените от държавата средства за пътища тук през последните четири години областта е на опашката. Добрич е регион с славна история, тук е житницата на България и Добруджа има огромен потенциал. Всяка от общините може да бъде  развита, така че Добрич да бъде лицето на България.

Защо на 14 ноември трябва да се гласува за Вас и за коалиция “Изправи се БГ! Ние идваме!”?

Въпреки че, “Изправи се БГ! Ние идваме!” е най-малката формация, тя е важна защото в следващия парламент без нас няма как да се състави мнозинство на промяната.

Надявам се повече хора да чуят призива на  Кирил Петков от  ПП в Кюстендил да се гласува за  “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Какъв е шансът за излизане от политическата криза?

Единственият шанс за излизане от политическата криза е редовно и стабилно правителство. Но не смятам, че такова може да има с участието на ГЕРБ и ДПС. Те управляваха 14 години, а резултатът е кризи в почти всички сектори и затова хората протестираха през 2020г. за тяхното отстраняване. Само правителство на промяната може да извади хората от трудната ситуация и ние ще сме гарант за това.

Незабавно трябва да  се заемем с високите сметки на тока и коронавирусната епидемия. Те задушават бизнеса и ограничават гражданите. Радвам се, че правителството чу призива на  “Изправи се БГ! Ние идваме!” и сега зелени сертификати се издават въз основа на тестове за антитела.

С какво се отличава листата на  “Изправи се БГ! Ние идваме”? Защо трябва да бъде подкрепена на 14 ноември?

В листата ни има компетентни, честни и неуморни хора. Има адвокати, земеделци, представители на малкия бизнес, финансисти. Представители на общини като Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Тервел, Каварна. В листата ни има както млади хора, така и хора с опит и всеки от тях има своята кауза. Да подкрепите нас означава, че искате нещо да се промени и да се случи в Добруджа. Другият избор вече е правен, няколко пъти, години наред и сами виждате резултата – криза! Изборът е много прост. Да изберем отново хората, които боксуват в нея и я задълбочават или хора, които активно работят за излизане от нея и ефективно решават проблемите на областта.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c