Водещи новини Здраве Общество

Събират средства за заплащане на фиксатор на беден млад мъж от Каварна, пострадал при злополука

Историята на млад мъж от Каварна, пострадал по време на работа и нямащ възможност да си плати сумата от 2 400 лева за поставения на крака му външен фиксатор , разказа в социалната мрежа Десислава Първанова от Добрич. За решаване на казуса тя се обръща към Фондация „Милостиво сърце” с председател Александър Иванов, която се заема да събере нужните средства.

Първанова споделя, че 31-годишният Ивелин Великов от Каварна е със съвсем лека умствена изостаналост, но е много добър и трудолюбив човек. Поради заболяването си никъде не може да си намери работа на трудов договор и за това се хваща на всякаква друга за надник. Преди няколко дни отива да работи при един човек, също от Каварна. Но става злополука – тежки дървени макари го повличат и падат върху крака му. Раздробени са костите над глезена, кожата е пробита и костите стърчат от там. Човекът, при когото бил на работа, го води веднага в болницата в Каварна, а от там по спешност го транспортират до МБАЛ в Добрич. Ивелин няма здравни осигуровки. Т. нар. работодател казва на лекарите, че ще ги плати и отива веднага да внесе пълната сума. „Не искам да коментирам, че докато не е занесъл бележка с платени осигуровки младият мъж не е бил погледнат”, пише в поста си Първанова.

И разказва: „Следва спешна операция на крака за поставяне на външен фиксатор. Преминава успешно, но след това започва постоянен психичен тормоз над пациента. Представят му документ, че дължи сумата от 2 400 лв. Пациентът няма от къде да ги вземе, т. нар.  работодател едвам е намерил сумата за здравните му осигуровки и за момента не може да осигури никакви средства. През един час се влиза в стаята на пациента и му се говори, че ако не плати няма да го изпишат, следващия път му се казва, че ще го оперират отново и ще махнат фиксатора. Лекарят разговаря и с работодателя, като заплашва и него, че ще му създаде големи неприятности. С две думи тормозът е голям”.

Добричлийката споделя, че Ивелин в момента толкова е вече наплашен и се страхува, говори, че ще скочи от 7 етаж. „Познавам момчето от около 20 години, много добър човек, с много тежка съдба и вярвам, че ако този тормоз продължи той наистина ще го направи. Лекарят много добре е преценил психичното му състояние и успява да го сплаши съвсем целенасочено”, допълва Първанова.

От заявката за закупуване на външния фиксатор, публикувана в поста, става ясно, че лекарят е ортопедът д-р Красимир Йорданов.

„Това са някакви преувеличени неща. Аз направих добро, а в същото време получавам упреци”, заяви за Про Нюз Добрич д-р Красимир Йорданов, когото потърсихме за коментар. Той разказа, че болният пристига в 15 часа в събота. По думите на лекаря е с много тежка открита фрактура на подбедрицата – върху крака му е паднала макара. Според д-р Йорданов го води някакъв пчелар, за който после разбира, че е полицай. Ивелин не е осигурен от над 4 години. Д-р Йорданов обяснил, че ако следващия ден е бил делничен е можел да изчака и да бъде платено. Но костите на младия мъж стърчали. „Казах: „Единият вариант, ако не се съгласите да платите осигуровките в понеделник сутринта най-късно, е да му зашия кожата отгоре и да му наместя костта – сподели ортопедът. – Другият вариант е да влезе по спешност и да го оперирам, да стане като хората”. По думите на д-р Йорданов т. нар. работодател заявил пред две сестри и две санитарки, че мъжът е 31-годишен и трябва да се направи като хората. Казал, че ще помогне, че ще плати осигуровките, защото е работил при него. „Той е гузен, защото това все пак е трудова злополука. Каза, че ще плати и импланта”, посочи лекарят. Попитал го пет-шест пъти дали ще го направи, каварненецът заявил, че в понеделник ще покрие сумите.

Операцията продължава два часа и половина, три, поставен е външен фиксатор. „Всичко мина много добре, пациентът няма температура, няма никакви проблеми”, заяви медикът. В понеделник т. нар. работодател представил документ за платени осигуровки и повече не искал да има среща с лекаря. Спрял да му вдига и телефона си. Тогава д-р Йорданов отишъл при Ивелин и му казал, че имплантът не е платен. „От тук се раздухват нещата – че съм влизал два, три пъти при пациента. Влизам първо да го попитам как е и да видя състоянието му, втория път – да видя дали има някакво раздвижване”, обясни ортопедът. Категоричен е, че не оказвал никакъв натиск над младия мъж. Във вторник отново попитал Ивелин дали има някакво раздвижване, кой ще плаща фискатора. Каварненецът отговорил, че нищо не можа да направи. Обяснил, че решили с жена му да получат пари чрез бяла карта. Това обаче не станало тъй като и двамата не работят.

„Разговарях с Десислава Първанова и й обясних, че ако не се помогне на Ивелин другият вариант е аз да плата и фиксатора”, сподели д-р Йорданов. Допълни: „Другият вариант е да направя най-великата простотия, която не съм правил досега – да му махна фиксатора. Защото Ивелин каза: „Аз не мога да го платя, махнете го”.

За решаване на проблема на Ивелин Великов Десислава Първанова се обръща към Фондация „Милостиво сърце”, с която неведнъж са работили по различни каузи и е получавала безусловна помощ. Заедно с председателя й Александър Иванов се срещат с изпълнителния директор на МБАЛ в Добрич д-р Георги Желязков. Той ги уведомил, че сумата от 2 400 лева трябва да бъде заплатена най-късно до петък сутринта.

Средствата за заплащането на фиксатора се набират на банковата сметка на Фондация “Милостиво сърце”. Като основание трябва да бъде посочено – дарение за  Ивелин Великов. Когато се достигнат необходимите средства кампанията ще бъде прекратена, посочва Десислава Първанова.

Номер на сметка:

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG22 BPBI 7938 1061 8002 01.

Follow Me:

Related Posts

  1. Този мъж, го познава цяла Каварна и знае, че е всичко друго но не и трудолюбив и почтен.Много хора са му предлагали работа, но без резултат . Виждали сме го с телефона по центърът да се разхожда .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *