Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Атракция в Шабленската тузла: Долетяха 8 птици розово фламинго

Преди дни в Шабленската тузла долетяха осем птици от вида „розово фламинго“. Екзотичните хвъркати посетители са запечатани в кадрите на орнитолога, художник и любител на природата от Добрич Валентин Катранджиев.

Розовото фламинго идва в нашия район от около 3 години. То прелита на север от езерата край Бургас, където в последните години се заселиха над 1000 птици, каза за Про Нюз Добрич Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че когато птиците са млади, те са на цвят кафеникаво-сиви, а от тези осем, две са възрастни и шест са млади екземпляри.

„Това, че фламингото идва в България и към нашия район е признак за промяната на климата и затопляне на времето. Това е средиземноморски вид и се среща в Италия, Албания, Гърция, Южна Франция, Турция и по-рядко се наблюдава на север от Средиземноморието. Изглежда че все пак климатът се променя, студолюбивите гъските намаляват, но все по-често се наблюдават южни видове, които бяха необичайни за нашите географски ширини. Много хора не знаят, че фламингото се среща в България, още повече в нашата област. В Румъния също вече има фламинго“, коментира Илиев.

По думите му фламингото обича плитки, солени водоеми, като Шабленската тузла, Поморийското и Атанасовското езеро. Храни се със солнични рачета, или т.н. артемия. На Северното Черноморие се появяват по един-два пъти годишно. Трудно е да се каже колко време ще останат - ако застудее рязко, те ще се върнат към Бургас. В България са засичани птици с пръстени от Франция, Турция, Италия, които скитат през есенно-зимния период.

В момента във влажните зони край Шабла вече долетяха първите големи белочели гъски, каза още Илиев. Редкият и красив вид „червеногуша гъска“ още е далеч от страната ни.

„Ние проследяваме с предаватели 5 червеногуши гъски - още са в Русия, в Калмикия, северно от Кавказ. Те ще дойдат в Румъния през декември, а при нас – ако е студено, може би декември – януари. Последните години те предпочитат да останат в Румъния, тъй като при нас не е достатъчно студено за тях“, посочи орнитологът.

снимки: фейсбук, Valentin Katrandzhiev

c