Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

10 ноември – Ден на свободата на словото и на счетоводителя

От 2003 година на 10 ноември в България се отбелязва Денят на свободата на словото. Той е обявен по време на церемония по връчване на ежегодни награди за журналистика "Черноризец Храбър" от Съюза на издателите в България. Датата е историческа за страната, защото на този ден през 1989 година на пленум на ЦК на комунистическата партия е приета оставката на Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие.

10 ноември е обявен и за международен ден на хората, занимаващи се със счетоводство. В България се чества и друга дата – 17 април – професионален празник на дипломираните експерт-счетоводители.

За “баща на счетоводството” се счита Лука Пачиоли (1445 – 1514 или 1517) – италиански математик и францискански монах, работил с Леонардо да Винчи. Той въвежда метода на двустранното счетоводство.

На 10 ноември през 1494 година Пачиоли публикува труда си “Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите”. Книгата представлява описание на практиките на венецианските търговци как водят сметките си. Лука Пачиоли за пръв път формулира и основните счетоводни принципи, които се използват и до днес.

Списъкът с най-известните счетоводители на света включва хора като известния писател Джон Гришам, саксофониста Кени Джи, комедийния артист Боб Нюхарт, известния финансист Джон Пиърмонт Морган.

c