Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ново в Добрич: Метални ябълки с червейче „поглъщат“ пластмасови капачки и кенчета

Наред с големите сърца, в които се събират пластмасови капачки, в Добрич вече могат да се видят и красиви метални ябълки. В тях се събират капачки, както и метални кенчета, които впоследствие се предават за рециклиране. Инициативата е Сдружение „Черноморски център за развитие – Добрич“, което работи в партньорство с пловдивското сдружение „БГ Бъди активен”.

От няколко дни в града са поставени шест ябълки - в Центъра за защита на природата и животните, до ритуалния дом и пред няколко училища – ЕГ „Гео Милев“, ОУ „Ст. Караджа“, СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Д. Талев“. Един метален съд е сложен в центъра на с. Бранище. Ябълките имат по два отвора, в тях се събират метални кенчета и пластмаса.

За атрактивния вид на ябълката допринася изработено отгоре червейче. „Идеята е, че нашата ябълка е био, екологична – червеи в изкуствени ябълки няма. Ябълката ни е метал-пластмасояд - символично, разбира се, защото в нея се побира както пластмаса, така и метал“,  обясни за Про Нюз Добрич председателят на сдружението Нели Николаева.

Всъщност първата подобна ябълка е поставена още преди две години между СУ „Кл. Охридски“ и частното училище „Леонардо Да Винчи“, по повод друг проект на Сдружението – т.н. Място Ябълката. Към този метален съд имало голям интерес не само от децата от училищата, но и от хората в квартала. Николаева допълни, че точно днес това съоръжение се изпразва, защото е препълнено с капачки, извадени са над 40 кг.

Събраните отпадъци са предавани на организацията „Капачки за благотворителност“. „Приучваме децата, че не бива да хвърлят капачки и кенчета навсякъде. Учим ги, че това, което хвърлят, е ресурс“, посочи Николаева.

Любопитното е, че металните ябълки с червейчета са изработени в частното училище, от техния майстор, който се занимава с поддръжката на сградата - инж. Киров. Проектът е на варненски архитект.

„През 2021 година основната ни кампания е да рециклираме смесено, което се прави вече в много държави. Събира се на едно място стъкло и хартия, пластмаса с метал, защото след това по-лесно става разделянето им на инсталациите за рециклиране“, казва Нели Николаева.

c