Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Светът отбелязва Деня за защита на околната среда при военни конфликти

На 6 ноември светът отбелязва Международния ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти. Този ден е обявен от ООН през 2001 година, за да насърчи защитата на общата среда по време на въоръжени конфликти, когато екосистемите и природните ресурси са увредени за много дълги периоди, като така проблемът прекрачва границите на националните територии и настоящите поколения.

Според Организацията на обединените нации, за последните 60 години около 40 % от всички военни конфликти са свързани с природните ресурси, като дървен материал, диаманти, злато, петрол, плодородни земи и вода.

Човечеството винаги счита за военна загуба броя на мъртвите и ранените войници и цивилни, разрушени градове и инфраструктурата, а околната среда остава невидима и безшумна жертва на войната, се казва в изявление на ООН.

За 20 години на гражданска война и конфликти в Камбоджа са унищожени 35 % от горските насаждения. По време на конфликта в Ангола популацията на диви животни е спаднала с 90 %. По време на Виетнамската война джунглата е пострадала от милиони тонове химически вещества. В резултат обширни територии губят своята растителност, а някои от тях и досега не са подходящи за селскостопанска дейност.

От ООН призовават да се потвърди ангажиментът за предотвратяване на експлоатацията на околната среда във война и да се гарантира нейната защита като ключ към успеха на усилията на човечеството да постигне мир.

c