Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обследват рушаща се сграда в Тервел, превръщат я в комплекс от общински жилища

Обществена поръчка, която предвижда конструктивно обследване на рушаща се сграда в центъра на Тервел, обяви Общината. Прогнозната й стойност е 4 800 лева с ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 8 ноември.

Целта на поръчката е Община Тервел да разполага с достоверна информация за състоянието на сградата, въз основа на която да пристъпи към възлагане изготвянето на технически проект за нейното преустройство.

Сградата е масивна триетажна със застроена площ 831 кв. м на терен от 5 700 кв. м. Общината Тервел стана неин собственик по силата на решение на Министерски съвет от 4 декември 2020 година. Сградата е построена като „комитет“ на БКП преди промените в политическата система на страната от 1989 г. Строежът е изпълнен в периода 1982-1983 г. В края на миналия век се е ползвала като училище. Придобита е от държавата, в последствие от Висшия съдебен съвет. Не се ползва и не се стопанисва от 2000 г. В продължение на 20 години се руши.

Придобита е от Община Тервел по нейно настояване, дължащо се на обстоятелството, че сградата става опасна. Въпреки че сумата за възстановяването й е несъразмерна с бюджета на Общината, тя предприема следните последователни действия: конструктивно обследване на сградата, изготвяне на технически проект за преустройството й на етапи, издаване на разрешение за строеж също на етапи, изпълнение на строителство на етапи . За всеки етап на изпълнение на строителството ще се търси финансиране – както чрез собствени средства, така и от външни източници.

Инвестиционното намерение на Общината е да преустрои сградата и да я превърне в комплекс от общински жилища. Предвижда се върху малка площ на първия етаж да бъде устроен общински кризисен център. Няма да бъдат надстроявани или пристроявани допълнителни части на сградата. Инвестиционното намерение обхваща само съществуващите към момента корпуси.

c