Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на витамин D – защо ни е необходим?

2 ноември е Световният ден на витамин D. Това е ден за повишаване на осведомеността в света за дефицита на витамина и подчертаване на необходимостта хората да предприемат незабавни действия, за да гарантират, че всеки има достатъчно нива на витамин D в кръвта, за да се намали риска от заболявания.

Денят има значение, защото витамин D помага за намаляване на риска от рак, автоимунни заболявания, сърдечни проблеми, укрепва костите и мускулите.

Витамин D е важен за растежа и укрепването на костната структура, спомага за усвояването и поддържането на подходящи нива на калций и фосфор, важен е за минерализирането на костите от организма. Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца, такъв дефицит се проявява като рахит – състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. Недостатъчната минерализация на костите води до омекване. Резултатът е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др.

Как организмът може да си набави витамин D?

Млякото е богат източник на витамин D, както и всички млечни продукти, също и сьомгата, скаридите, яйцата, черния дроб. Витамин D неслучайно е наричан слънчев хормон заради възможността да се образува в организма, под въздействието на слънчевата светлина. Когато ултравиолетовата светлина попада върху кожата, тя влияе на кожните клетки и превръща една форма на холестерол в тях (7-дехидрохолестерол) в холекалциферол – форма на витамин D3.

Недостигът на витамин D може да доведе до редица заболявания на костната система. Смята се, че витамин D е от голямо значение за превенцията от някои тумори, също е способен да регулира растежа и функцията на мозъчните клетки. Витамин D е важен за имунната система и има противовъзпалително действие. Може да играе важна роля в предотвратяването на заболявания като рак на гърдата, атеросклероза, депресия, епилепсия, хипертония, остеопороза, възпаление на венците, псориазис, периодонтална болест, остеомалация.

Храни, от които може да се набави витамин D, са мазни (тлъсти) риби, като сьомга, риба тон, скумрия; някои рибни консерви (риба тон, сардини); рибен хайвер; яйца и по-конкретно яйчен жълтък; гъби (печурка, манатарка); овесени ядки; портокалов сок; млечни продукти (краве масло, сирене, прясно и кисело мляко).

c