Водещи новини - дясно Култура Образование Общество

В Деня на народните будители Районен съд-Добрич отваря врати (онлайн)

Днес (1 ноември) Районният съд в Добрич организира Ден на отворените врати. Инициативата е посветена на Деня на народните будители и насочва вниманието на гражданите към образователната дейност, реализирана от съда през последните седем години, съобщиха от пресцентъра на съдебното ведомство.

От там уточняват, че заради усложнената епидемична обстановка проявата се провежда дистанционно, като всеки желаещ може да се запознае с кратка презентация за участието на Районния съд в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдът представя организираните в рамките на програмата разнообразни занимания за ученици на различна възраст – лекции, посещения в съдебна зала, подготовка на симулирани съдебни процеси, викторини, изложби на детски творби. Отчетени са важните теми, дискутирани с учениците – трафик на хора, хулиганство, домашно насилие, съдебни процедури с участие на деца, медиацията като извънсъдебен способ за решаване на спорове. Припомнено е за реализираните с участието на деца симулирани процеси по приказката „Патаран и цървулан“ и разказа „Син“ на Елин Пелин, както и за пресъздадено гражданско дело по действителен съдебен казус. Показани са и първите посещения в Съдебната палата на ученици от началния етап на обучение.

Районен съд – Добрич акцентира върху проявения от младите хора интерес към уроците на правна тематика и заявява намерението си да продължи участието си в образователната програма.

Презентацията е достъпна за всички на интернет страницата на съда: https://dobrich-rs.justice.bg/bg/news2/18330 .

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *