Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Организират почистване на „Яйлата“ до мястото, където бе заседнал корабът „Вера Су“

Почистване на Защитена местност „Яйлата“ в близост до мястото, на което беше заседнал корабът „Vera Su“, организира Басейнова дирекция „Черноморски район“ /БДЧР/, съобщават от Дирекцията. Ще се почиства и брега, там, където е достъпен.

Акцията ще се проведе на 5 ноември от 10.30 часа в защитената местност, като в почистването е предвидено да участват представители на МОСВ, БДЧР, Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция „Околна среда“ във Варна, РИОСВ. Организаторите отправят покана да се включат жителите и гостите на Община Каварна, както и всички желаещи. Поводът за акцията е 25-ата годишнина на Международния ден на Черно море, отбелязана на 31 октомври.

През годините Басейнова дирекция е организирала редица кампании по почистване на морския бряг на Черно море, но избора на мястото тази година е предвид огромния обществен и медиен интерес в района на Камен бряг до приключване на операцията по претоварване на кораба, посочват от Дирекцията.

БДЧР съвместно с РЛ-Варна продължават всекидневно да следят на място състоянието на морските води в района с цел проследяване на стойностите на наблюдаваните до момента показатели.

За всички участници в почистването на 5 ноември са осигурени чували и ръкавици, както и допуск до защитената местност, при спазване на необходимите мерки.

c