Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Увеличиха броя на Ковид леглата в МБАЛ-Балчик

С днешна дата с три легла е увеличен капацитетът на отделението за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ-Балчик. Вече общият брой на леглата за хоспитализация е 15, съобщи директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.

По повод многото запитвания, свързани с процедурата по издаване на "зелен" сертификат, директорът на РЗИ Добрич заяви, че всеки стартирал имунизационен процес с двудозова ваксина, получават сертификат след поставяне на първа доза с валидност само за пределите на страната - за срок от един месец.

„Такива лица получават сертификат, който е валиден за страните от ЕС след поставяне на втора доза. Тези, които изберат ваксината Янсен, те получават валиден за ЕС сертификат след имунизация, тъй като тя е еднодозова“ – каза д-р Ангелова.

Д-р Светла Ангелова: В цялата област е създадена организация и работят общо 10 имунизационни пункта

По отношение на сертификатите за преболедували – при тяхното изтегляне гражданина има валидност на сертификата за 6 месеца, колкото е признат в ЕС. В рамките на България със заповед министърът на здравеопазването промени срока на тези сертификати на 365 дни, като това е известно на контролните органи, добави още д-р Ангелова. Тя поясни още, че гражданите пожелали си и поставили си т. нар. бустерна доза не получават нов сертификат.

c