Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прогнозират 100 лева средна рента в област Добрич

Ще се отрази ли инфлацията и повишените разходи за торове, горива, ток и заплати на рентите тази година?

Земеделските ренти тази година може да надминат нивата от 2019 година. Размерът им ще бъде 90-120 лева за декар, като средно за Добруджа рентата ще е 100 лева, прогнозира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

През 2019 година средният размер на земеделските ренти в областта бе изчислен под 90 лева за декар. Тази година част от фирмите вече са започнали да плащат, други ще направят това през ноември и декември. По думите на Жекова, има кооперации, които с включен дивидент ще изплатят по около 120 лева.

В Тервелско сега се коментирала цена от 90 лева. В Черноморските общини рентите ще са 90-100 лева. Там имаха добри добиви, но на места се получиха сътресения заради сушата – имаше 50-60 дни без дъжд, поясни Жекова.

2020 година бе с рекордно ниски за региона ренти – 30-50 лева. Заради голямата суша миналата година земеделците имаха изключително ниски добиви от пшеницата – от 50 до 180 кг/дка.

„Аз няколко пъти благодарих на арендодателите, че проявиха изключително разбиране и търпение относно ситуацията през 2020 година. Да, имаше такива, които си смениха арендаторите, и такива, които заведоха дела – това бяха хора със сключени договори за твърда рента. Тези случаи обаче бяха единични на фона на 3,5 милиона декара обработваема земя Добруджа и голямото число арендодатели“, посочи Жекова.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов обаче е по-предпазлив в прогнозите за рентите и смята, че още е рано да се говори за размера им. „Да не забравяме, че миналата година с добивите, които знаете какви бяха, и рентите които се дадоха, много колеги бяха на загуба. Тази година добивите и цените на продукцията са високи, но цената на земеделските торове? От 300 лв./тон тя стана 1200 лв. А другите разходи – горивата, ток, заплати? Повишените разходи и инфлацията ще се отразят на рентите“, смята Костадинов.

Той прогнозира тази година 70-100 лева ренти. Даде обаче пример с 4 кооперации в Балчишко, които обещали по 200 лева с включен дивидент, което по думите му е нереално и ще убие агробизнеса около тях.

c