Балчик Култура Общество

Магичният свят на птиците оживява в “Двореца” в Балчик с изложба на музея в Поморие

Мобилната изложба на Историческия музей в Поморие “Птиците – небесни пратеници или какво?” ще гостува в ДКИ Културен център “Двореца”. Експозицията е с образователна цел и ще се открие на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17.00 часа в Каменната зала на Двореца. Поканени са ученици, образователни структури, любители на природата.

В изложбата ще могат да се видят препарирани птици, повечето от тях – от защитени видове. Автентичната атмосфера в Каменната зала ще се допълни от шаманска юрта и оригинални рисунки, свързани с магичния птичи свят.

Замислена първоначално  в ограничени  национални и времеви рамки, тя някак естествено се превърна в една изложба, извън времето и пространството- еклектична и в много отношения- провокативна. Защото птиците, които не признават граници, трудно могат да бъдат заключени в едно регионално или национално повествувание.

Но може ли някои от вас да си представи какъв би бил познатият ни свят без птиците?

Техните гласове съпътстват дните и нощите ни. Много от птиците са забулени в предания и легенди, тайни ритуали и обреди, чиито смисъл и послание все по- малко от нас разбират.

Забързани неизвестно къде, затворени в големите градове, които ни правят анонимни, споделящи бетонни кутии, които по неволя наричаме наш дом, забравили да съзерцаваме света около себе си, ние все по- малко разчитаме неговите знаци и послания.

Но винаги ли е било така? И можем ли все още да се обърнем към знанието, завещано ни от нашите предци? Дали все още има общности , които разбират езика на птиците и им отдават нужната почит?  

снимка: radiomilena.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *