Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Красимир Николов, ГЕРБ-Добрич: В момента кризата в България е повсеместна

Магистър по софтуерни технологии от Шуменския университет Епископ Константин Преславски. От 2017 до 2021 г. - заместник-областен управител на област Добрич с ресори инфраструктура, земеделие и гори, бедствия и аварии. Народен представител от 45-ото Народно събрание. Красимир Николов е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС в Осми МИР Добрич за предстоящия парламентарен вот на 14 ноември

Как оценявате ситуацията в страната в резултат на управлението на две служебни правителства, назначени от президента Румен Радев?

Свидетели сме на бурни инфлационни процеси в резултат на очевидно пропуснати възможности за овладяване на цените на горивата и енергоизточниците, което доведе и до поскъпване на основни хранителни продукти. Така в момента сме свидетели на незапомнена от края на 90-те години насам инфлация. Всичко това е следствие от създалата се политическа криза и немощта на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев, да се справят. Защото отговорността трябва да се носи от управляващите. Фактът, че в момента ни управлява служебно правителство, което в голямата си част припокрива първия служебен кабинет, би следвало да показва, че според Румен Радев той се е справил чудесно. Да, но  цените, които касаят всеки български гражданин, съвсем не говорят за подобен успех. Напротив. В момента хаосът е завладял не само домовете на българските граждани, но и умовете им, което дори е по-лошо. Хората се страхуват за утрешния ден. Тук дори няма да коментирам здравната криза, в която България беше оставена да навлезе. Просто, защото някои хора въобще отричаха да има такъв вирус. Помня думите, че Covid е само на жълтите павета. Ситуацията е кризисна във всяко отношение – икономическо, политическо, здравно, социално. И ще става все по-критична. Всички тези кризи са взаимно свързани. Няма как при наличия на политическа криза да не се появи и икономическа такава. Няма как, когато всичко е посредствено, в сферата на здравеопазването всичко да е наред. Виждаме мултиплициран проблема на здравеопазването - невъзможност болниците да се справят с вълната от нови болни, препълнени интензивни отделения, които са израз на най-лошото, което човек може да си представи. Защото там са критичните случаи. В най-тежките дни по време на управлението на ГЕРБ в интензивните отделения в страната имаше най-много около 420 пациенти с Covid. В момента те са над 600, което е ръст от 50% и максимална натовареност.

В тази ситуация какво е мястото на ГЕРБ, виждате ли възможност за излизане от кризата?

Политическа партия ГЕРБ винаги е била готова да управлява държавата – с минимум по двама подготвени кадри за всяка позиция. С увереността и самочувствието, че в последните 10 години държавата беше стабилна във всяко отношение. Доходите растяха през последните 4 години и далеч надхвърляха инфлацията, която беше в рамките на 1 до 3 %, докато ръстът на доходите беше 10%. Това показва, че при управлението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов не само държавата е била стабилна, а и доходите на българските граждани. Защото независимо че стартираха от ниски нива,  през последните четири години те бяха във възходящ ръст. Не такава обаче е ситуацията през последните 6 месеца, когато инфлационните процеси направиха така, че всеки, независимо от нивото, на което е бил преди това, е обеднял.   

Да разбираме ли, че според Вас, ГЕРБ е в състояние да се справи и да изведе страната от кризата?

В много критични моменти партия ГЕРБ е доказвала, че е готова и може да изведе страната и да се справи. Не казвам, че е лесно. А, че трябва да се направи с цената на всичко, защото залогът тук е бъдещето на българската нация.

Изпълни ли ГЕРБ обещанията си пред българските граждани?

Разбира се, че ГЕРБ изпълнява обещанията си. Когато има възможност да работи. Ще дам само един пример. Ако се бяха запазили темповете, с които автомагистрала „Хемус“ се строеше до месец април тази година, тя щеше да бъде завършена до 2024 година, както беше заявил тогава премиерът Бойко Борисов, дори и по-рано. Но след назначаването на служебното правителство не само тя, но и всички основни инфраструктурни обекти бяха спрени. За радост основните обекти на територията на област Добрич бяха почти завършени. Имам предвид околовръстния път на Добрич, пътят  Каварна-Българево – III 901, който свързва град Каварна със село Българево. Пътят води до местността Болата и  нос Калиакра.  Беше завършен ремонтът на път III-293, като беше извършено цялостно преасфалтиране на участък от 5,5 км от разклона за с. Свобода до общинския център Крушари. Това са обекти, за които ние бяхме обещали, че ще направим всичко възможно, за да бъдат завършени в нашия мандат и асфалтополагането там вече е факт. На някои остава да се положи хоризонталната маркировка, за да е налице цялостното им завършване. Други проекти, с които се бяхме ангажирали, към днешна дата щяха да са със стартирало строителство. Говоря за път II-29 от ГКПП Кардам към Ген. Тошево, където трябва да се ремонтират 8,5 км, за неремонтираната част от път II-71, който свързва Добрич с Албена, както и път III-7105 Добрич-Житница, за който се ангажирахме, че при управление на ГЕРБ ще е от нашите основни приоритети. Също така и останалата част от панорамния път на Северното Черноморие - от фара на Шабла през Тюленово, Камен бряг, Св. Никола до с. Българево. Той свързва много културно-исторически обекти с национално значение като залива Болата, нос Калиакра, археологическия резерват Яйлата и археологическия резерват Големя остров край Дуранкулак. При управление на ГЕРБ работата по тези инфраструктурни  обекти със сигурност вече щеше да е стартирала, защото за нас те са приоритетни в област Добрич. Считам, че трябваше да се започне работа за разширение с трета лента на пътя Добрич-Варна. Той беше ремонтиран с европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“ и завършен през 2018 г. Можеше да се проектира и след изтичане на 5-годишния срок за устойчивост на проекта през 2023 г. да има готовност и да се пристъпи към неговото изпълнение.

Според предварителна информация сумите, които служебното правителство заделя за зимно поддържане, ще са много ограничени. Какво ни чака през зимата в тези условия?

Имам сериозни опасения, ако зимното поддържане на страната се управлява така, както и инфраструктурните обекти. И след като към момента почти напълно са спрени важни инфструктурни обекти, съвсем очаквано е през зимата почти няма да имаме зимно поддържане. Говори се за около 100 милиона лева за цялата страна. За мен това е крайно недостатъчна сума, тъй като за  област като Добрич, където републиканската пътна мрежа е малко над 800 км и трябва да се поддържа в условията на силен почти хоризонтален снеговалеж и в условията на географски ширини, които предполагат големи снегонавявания, това наистина е крайно недостатъчна сума. Тук няма да споменавам големи области като Хасково, Плевен, Стара Загора, София-област, Велико Търново, всички предбалкански области, както и всички области от Северна България, които се нуждаят от доста повече средства за снегопочистване, за да функционира нормално републиканската пътна мрежа през зимата. Нещо, което мога да заявя от първо лице, е, че не е лесно в Добруджа, когато започнат виелиците, дори и само за три денонощия, да успееш да издържиш и да не затвориш пътни артерии като Добрич-Варна. За 4 години допуснахме този важен път да бъде затворен само два пъти - веднъж заради непочистване от страна на Областно пътно управление-Варна, а другия път – заради неподготвени молдовски и украински товарни автомобили, които блокираха пътното платно. Винаги сме се стремили основната пътна артерия на област Добрич - пътят за Варна да бъде отворен. Защото той свързва региона с пристанището, аерогарата и реално е нашата връзка с всички автомагистрали и основни пътни артерии на страната.

Като общински ръководител на ГЕРБ и член на областното ръководство на партията, как оценявате състоянието на партията в Добрич и региона? Какъв резултат от изборите на 14 ноември очаквате?

Състоянието на партията към момента е много добро. Постоянно приемаме нови заявления за членство, което е атестат за това, че хората виждат в ПП ГЕРБ политическия проект, който им дава сигурност, надежда за бъдещето и развитието на държавата. Като част от Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата партия в Европейския парламент, ние сме доказали с действията си в последните години, колкото и това да е неприятно за някои, че се справихме блестящо в много сфери на обществено-политическия живот. В последните 10 години, когато България се управляваше от ГЕРБ, държавата беше стабилна, сигурна – за бизнес и за работа. В резултат на това през последните няколко години много българи се завърнаха от чужбина и доказаха, че в нашата страна има бъдеще за всеки.

Нашата структура не прави изключение от всички останали в страната. Ние сме част от голямото семейство на ГЕРБ и работим за това да спечелим изборите, така, както на нас ни приляга в името на всички български граждани.  

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c