Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Зелените сертификати влязоха в сила

От полунощ в България вече са в сила зелените сертификати. Те са задължителни за дейности на закрито. Документът ще служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Сертификатът няма да се изисква при аптеките, малките магазини, банките и администрацията.

Има три варианта да получим зелен сертификат - ако сме ваксинирани, ако сме преболедували или ако имаме отрицателен COVID тест. Срокът на валидност обаче е различен.

Зелен сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл и той е безсрочен. Сертификатът за преболедуване на COVID-19 е с давност 180 дни. Третият начин за пропуск е отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа).

От всички, работещи в болници, диализни центрове, комплексни онкологични центрове и в домове за възрастни хора, вече се изисква да имат зелен сертификат.

На този етап все още няма да се въвежда изискване за зелен сертификат за учителите. За ползване на обществения транспорт също няма да се изисква този документ от деца или възрастни.

c