Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Социалните в Добрич отнемат две деца заради войната между родителите

В два поредни дни майка от Добрич протестира пред дирекция „Социално подпомагане“, заедно с хора, които я подкрепят. Поводът е връчена й заповед от социални работници, с която двете й дъщери й се отнемат, за да бъдат предадени на бабата по бащина линия до решаването на делото за родителските права.

Майката

Жената и съпругът й съжителстват около 5 години преди да сключат брак, дните са безоблачни, между тях няма проблеми, всичко е прекрасно. През 2012 година сключват брак, имат две деца, момичета, сега на 5 и на 9 години. Семейството тогава живее в Козлодуй, от където е мъжът.

Твърди, че е била подложена на физическия тормоз, както тя, така и голямата й дъщеря. Затова напуска съпруга си на 12 март 2018 година и се прибира при родителите си в Добрич.  След три месеца съпругът подава молба за развод и за родителските права. Делото за развод се влачи от три години. Тя го е обжалвала – в частта за личните контакти и за издръжката.

„Осъдени сме за домашно насилие над него – аз, майка ми и баща ми, заради обида” – разказва жената. По думите й  в конкретния случай майка й го нарича „безчестен човек”. Друго дело на съпруга е заведено и спечелено от името на децата – че жена му, майка й и баща й са обидили и уронили авторитета на бащата пред момичетата. Жената разказва, че имат предупредителни протоколи, според които при следващото констатирано насилие ще бъдат задържани ако се прецени, че са го обидили.

Откакто сме в Добрич мъжът ми редовно пуска сигнали до социалните, Закрила на детето, полицията и прокуратурата, споделя добричлийката.

В понеделник, 18 октомври, на нея е връчена заповед, с която  „до приключване на съдебното производство за родителски права, предвид продължаващия конфликт между родителите, за да бъдат защитени интересите на децата е необходимо същите да бъдат отглеждани в разширеното семейство“ – при бабата по бащина линия.

„Направо живота искаха да ми отнемат. Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят“, написа жената в социалната мрежа. И покани всички на протест на 19 октомври пред дирекция „Социално подпомагане“.

 „Да се обърне внимание на докладите на социалните, как се пишат, дали са истина. Някой да попита децата къде искат да бъдат. Защо децата ще бъдат изведени от дома на майката, от училището. Дори трябваше да ги вземат от училище по време на час. Дори нямаше да можем въобще да се видим. Кое налага толкова спешното извеждане на децата. Няма никаква логика. Освен това са написали в заповедта, че децата ще бъдат настанени при бабата. Тя не живее на този адрес, но в заповедта са написали , че живее в блока на бащата, в неговия апартамент. Къде дават децата, на кого ги дават?  Записани ли са на училище? Какво се случва? Как така всичко се случва задкулисно?  Има поне 20 стъпки преди да се изведат децата по средата на учебната година“, коментира майката пред медии по време на протеста. Твърди, че заповедта е издадена без абсолютно никакво предупреждение и след хиляди разкази на децата, че те не искат да виждат баща си, да го чуват и въобще не искат да живеят при него. „Идва всяка първа и трета събота и неделя от месеца. Той е тук за лични контакти с децата. Те категорично отказват да тръгнат с него. Всеки път сме с полиция пред нас. Децата категорично отказват да тръгнат с бащата. Реват и пищящ всеки път“, допълва тя. Твърди, че децата всяка седмица са на психолог, който работи за отчуждение. „Нито веднъж не са работили с децата за това, че са жертва на насилие. Казват, че насилието се е случило преди време, за минал период те не могат да работят. Вместо това работят за това, че аз отчуждавам децата от бащата, което е пълен абсурд. Те трябва да работят за спасението на тези деца, за да не бъдат насилвани повече никога. Не да им казват колко добър е баща им и как те, деца на 3 и 5 години, са го предизвикали, за да реагира по този начин и да ги пребива така. Това е пълен абсурд. Вменяват вина от най-ранна детска възраст“, твърди още жената.

Бащата

Про Нюз Добрич се свърза с бащата. Той отказа коментар, тъй като децата към момента се намират под марка за закрила по отворени случаи в ДСП за деца в риск и  изнасянето на каквато и да е информация не е в техен интерес. Във фейсбук преди време той е написал във връзка с казуса: „Манипулирани и преекспонирани запис на каране и пляскане, със засилени звукови ефекти, за да ме изкарат насилник. Кой, не се е карал на децата си, особено когато е бил провокиран, а децата са били умишлено екзалтирани...Прави сте!!.... Помията е пълна, но ме вкараха в нея съвсем умишлено, провокират ме повече от 4 години!! Насилваха и децата и мен и близките ми! А сега, тези манипулации продължават публично...гнусно... безскрупулни...“

Преди последните събития бащата пише следния пост:

„Майката" смазва децата вече три години! Тя и родителите й, смазват психиката на децата, с отвратителни гнусни извращаващи   спекулации....за които са наясно съд прокуратура и полицията... Измамници, търсят "съчувствие" от непознати, като манипулрат обществеността, за да прикрият престъпленията си извършени върху децата“.

В обръщение към децата бащата пише: „....Вие, имате право да бъдете деца, и НИКОЙ обсебващ ирационален индивид с хистерия и тежък нарцисизъм и извратен егоцентризъм, .... макар и ваш близък – майка, баба, дядо, НЯМА ПРАВО да Уврежда и РАЗВРАЩАВА психиката Ви и ДА Унищожава детството и живота Ви с гнусни сексуални спекулации и гнусни лъжи и извращения!“  

Социалните

Про Нюз Добрич потърси коментар и от Агенцията за социално подпомагане. От там отговориха, че Дирекция „Социално подпомагане” /ДСП/ в Добрич работи по случаите на двете деца от август 2018 година. Спрямо тях е предприета мярка за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за закрила на детето чрез оказване на съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда предвид сведения за домашно насилие в книжата по делото за развод между родителите.

 До момента съдът не се е произнесъл с влязло в сила решение по този спор, посочват от АСП. От там допълват, че са образувани още редица дела от двамата родители по Закона за защита от домашното насилие, по Наказателния кодекс, а също и досъдебни производства с обвинения за насилие, включително и сексуално.

„В този контекст войната между родителите, освен че е продължителна, ескалира във времето – споделят от АСП. - Мерките за подкрепа чрез услуги изчерпват своите възможности и не водят до изглаждане на противоречията и родителите не постигат справяне, което да гарантира благополучието на децата. Напротив, родителското отчуждение през последните месеци е навлязло в крайната си форма и е превърнало малолетните в оръжие. Майката отказва ползването на услуги, осуетява режима на контакти между децата и бащата, определен от съда, настройва децата срещу другия родител и срещу специалистите, които работят с тях”.

В отговора на социалната агенция пише също, ме майката активно използва социалните медии за привличане на симпатизанти в нейна подкрепа, като прибягва до средства, с които не само необосновано злепоставя и обвинява институции и личности, но и въвлича децата в неблагоприятен за тях медиен интерес, като ги превръща в обект на общественото внимание по вреден за тях начин. При работата по случаите е свикван многократно координационният механизъм при насилие и са прилагани множество междуинституционални мерки, допълват от АСП.

В отговора до медията ни се посочва, че мярката за закрила е необходима, тъй като децата са в риск и следва незабавно да бъдат изведени от семейната среда на майката. „Налице е родителско отчуждение, което е навлязло в крайната си фаза, и наложителните спрямо децата мерки се изразяват в извеждането им от неблагоприятната за тях среда. Родителското отчуждение безспорно е форма на тежко психическо и емоционално насилие, което има трайни сериозни последици за детската личност. Мярката „настаняване извън семейството“ е предшествана от продължителна работа в семейна среда, която не е довела до успех, затова прилагането й в този момент е изцяло в интерес на децата”, информират още от АСП.

 От там обясняват, че със заповеди на директора на ДСП- Добрич от 15.10.2021 г. спрямо М. А. К. и А. А. К. е приложена временна мярка за закрила „настаняване извън семейството“. На 18.10.2021 г. майката е обжалвала предварителното изпълнение на заповедите. „Заповедта за настаняване на дете извън семейството има временен характер и се издава със срок до произнасяне на съда с решение по мярката”, посочват от социалната агенция. Допълват, че в конкретните случаи е оценена като добра възможността за настаняване на децата при техен роднина, когото познават и който по преценка на дирекция „Социално подпомагане“ разполага с възможности и желание да им предложи добри условия на живот.

Съдът

Административният съд в Добрич е спрял предварителното изпълнение на заповедта за предаване на децата, като това решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Мотивът на магистратите считат, че допуснатото по закон предварително изпълнение на заповедта, ще причини съществена вреда както на децата, така и на тяхната майка.  

c