Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ЕКО проект на читалището в с. Дуранкулак е одобрен за финансиране от LIDL

Лидл България ще подкрепи 23 проекта на граждански организации от цялата страна в четвъртото издание на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Фондът, който компанията ще дари тази година, възлиза на 170 000 лв., като всеки проект ще получи финансиране до 10 000 лв. и ще бъде реализиран в рамките на 12 месеца през 2022 г. Сред одобрените в тазгодишното четвърто издание на инициативата, в раздел "Околна среда" е и проектът на Народно читалище "Дружба 1898" от шабленското село Дуранкулак.

Гражданските организации, чиито проекти са одобрени да получат финансиране в рамките на четвъртото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живот" бяха обявени на 12 октомври 2021 г., на специално онлайн събитие.

Подадени бяха 139 проекта от 66 населени места - 29 села и 37 градове, което е истинско признание за това, че програмата е станала по-разпознаваема сред гражданите и на по-малките населени места, споделиха от ръководство на Лидл България.

Получените кандидатури бяха оценени на три етапа. В първия етап проектите преминаха оценка по административен критерий. Тези, които отговаряха на административния критерии, преминаха в следващите два етапа на оценяване – оценка от експертно жури и от служителите на Лидл България.

Инициативата отразява стремежа на Лидл България да допринася за по-пълноценния и по-качествен живот на хората в различни региони в страната. Тя се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

Отново с финансиране по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ ще се реализира и проектът на Морски клуб „Приятели на морето“ - Варна, „Накрая стигам до морето“. Чрез информационни материали, атрактивни обучения и серия от кампании за почистване на неохраняеми плажове от Варна до Шабла, проектът цели да формира активна позиция у децата и младежите относно проблема със замърсяването на плажовете и морето с пластмасови отпадъци, и ще насочи вниманието към  въздействието им върху човека и морската флора и фауна.

c